Snøen på Sørlandet tvinger skolebarn, ansatte og postbud til å holde seg hjemme. Og kaoset er langt fra over, ifølge meteorologene.

NTB har meldt om snøkaoset i en rekke saker i løpet av dagen. Store snømengder har ført til trafikkulykker, store forsinkelser for tog, buss og fly, og glatte veier. Flere steder har snøen gjort det vanskelig for hjemmetjenestene å komme seg ut til folk som trenger hjelp.

– Det er ikke ofte det er skiføre i byene langs kysten, men nå har det kommet litt for mye snø til at det er positivt, sier vakthavende meteorolog Julie Solsvik Vågane til NTB.

Selv om man regner med at snøværet er i ferd med å gi seg litt, forventes ytterligere 20-40 centimeter snø i Agder og deler av Vestfold det neste døgnet.

– Det har vært en sømløs overgang fra forrige farevarsel til dette. Det har fortsatt å snø de siste to døgnene og mer kommer, sier meteorologen.

Arendal er en av de hardest rammede kommunene, noe som fører til stengte skoler.

– Vi mener det er uforsvarlig å la barna gå til skolen på grunn av all snøen på gang- og sykkelveier, sier ordfører Robert Cornels Nordli.

Elevene får tilbud om hjemmeundervisning.

Tolv videregående skoler i Agder holdes stengt onsdag.

I samråd med berørte kommuner besluttet Agder fylkeskommune tirsdag å holde tolv videregående skoler stengt onsdag. Årsaken er de store snømengdene, skriver Fædrelandsvennen.

Også Kristiansand er hardt rammet. Alle skoler i Kristiansand kommune holdes stengt onsdag, skriver Fædrelandsvennen.

«Alle skoler i Kristiansand holdes stengt i morgen. Det viser seg at de ikke har kapasitet til sikkerhetsmessig forsvarlig snørydding,» står det i meldingen ifølge avisen.

Kriseledelsen i Grimstad kommune har også besluttet at alle skoler skal holde stengt onsdag.

Snøværet skaper også problemer for postbud og matlevering.

– Jeg har aldri opplevd lignende før. Vi har stoppet all utkjøring og innhenting av varer fra terminalen, sier distriktssjef for Posten og Brings logistikksenter i Sørlandsparken øst, Øistein Bergstøl, til avisen.

Også matleverandøre Foodora opplever at deres tjenester blir satt ut av spill.

– Det påvirker 270 bud og 102 restauranter, sier kommunikasjonssjef Mads Dokka Blybakken.

Også Telemark, Viken og Oslo kan oppleve redusering i tilbudet fra Foodora, noe som vil kunne påvirke 1300 bud og 1100 restauranter og butikker.

Oslo kan oppleve ned mot 15 og 20 minusgrader de neste dagene, sier Vågane.

– Det blir østlig vind og lave temperaturer i nesten hele landet, sier meteorologen.

I Karasjok forventes et kuldesjokk ned mot minus 35,5 grader.

– Men de tåler utrolig mye, selv om det definitivt er kaldt, sier hun.

NTB melder i ettermiddag at desember er tredje måned på rad som var kaldere enn normalen på fastlandet, ifølge statistikk fra Meteorologisk institutt.

– For landet som helhet endte desember 2023 på 3,2 grader under normalen, heter det i en pressemelding med månedstall om været.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.