Det er lite sympati å få fra innbyggere i Nord-Norge når det gjelder værsituasjonen på Østlandet.

– Slik har det vært i alle år. Media i Oslo er kun opptatt av Oslo. Det finnes da vel viktigere ting å konsentrere seg om enn litt snø? Snø er vi vant med her, forteller Egil Johansen hos Nord Senja Fisk til TV 2.

Det er bare fjorten dager siden han fikk over en meter med snø på under ett døgn utenfor huset sitt.

Det polare lavtrykket som lå over Senja i Troms og på Andøya i Nordland i desember, var så ekstremt og kritisk at nødetatene ikke hadde muligheter til å ta seg frem.

Folk hadde heller ikke muligheter til å komme seg på jobb.

– Det søringer opplever nå, er jo bare bagateller mot det som var her. Brøyting her måtte vi fikse selv med egne traktorer. Det virker som om de bor på en helt annen planet sørpå enn her, sier Johansen.

Nå kommer det mer snø

Han er lite imponert over hvor lite forståelse folk på Østlandet har for resten av Norge.

– Det er altfor lite forståelse for hva vi som bor langs kysten av Nord-Norge sliter med. Det er flaut at de sitter i Oslo og sutrer. De virker jo helt «nedsnødd», bokstavelig talt, sier Johansen engasjert.

Også i Bodø er folk oppgitt over sutringen til «søringene».

– Det er sutring hele tiden, og det er ekkelt å høre på for oss som er vant med vær. Det hadde vært godt å høre andre nyheter også enn alle de østlendingene som driver og kaver rundt i snøen. De kan gå inn og sette seg og holde fred, sier Åshild Andreasdatter med glimt i øyet.

– Jeg kom fra Oslo i går, så jeg vet hva vi snakker om her, men det var jo som en helt normal dag her i Bodø hvis vi spoler kun ei uke tilbake i tid, sier Tor Andersen.

Tom Rune Eliseussen, ordfører (Sp) i Senja kommune, ler også av det han kaller finværet til dem som bor på Østlandet.

– Når jeg ser bildene fra vinterværet i Sør-Norge, registrerer jeg at det er forskjellige tolkninger på hva som er ekstremvær eller ikke, humrer han.

Ordføreren mener også at folk på Østlandet kun forholder seg til sine nærområder når det gjelder været.

– Nå skal jeg være litt forsiktig her. Jeg vil jo ikke ha hele Sør-Norge etter meg, men la meg si det slik: Da vi hadde denne situasjonen hos oss, var det ikke mye sympati og reaksjoner som kom sørfra, forteller Eliseussen.

Inge Våga hos Senjafisk er vestlending, men har bodd i Nord-Norge i 22 år. Han er vant med mye regn og uvær.

– Vi flirer jo godt her oppe når dem klager på at det kommer 5 cm med snø og kaller det kaos, sier Våga, som er daglig leder i Senjafisk.

– Det jeg reagerer på, er at når det er litt snø sørpå, så er det ekstrasendinger på tv og stort oppstyr. Det må jeg nesten le litt av. Kommer det 30 cm med snø her, er det knapt noen som bryr seg, avslutter Våga.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.