Da Petter Berg, som er tidligere ordfører i Tønsberg, skulle til hytta med familien, fant de den ikke igjen.

Hytta var nemlig totalt nedsnødd.

– Den var helt nedsnødd. Vi brukte lang tid på å måke oss fram til hytta, sier den tidligere Tønsberg-ordføreren til Tønsberg Blad.

Berg kan fortelle om en slitsom og langvarig jobb med å grave frem hytta.

– Ja, vi brukte faktisk to hele dager på å måke fram hytta. Det er tungt arbeid som tærer på ryggen. Vi måtte passe på å ta nok pauser. Med de nødvendige pausene brukte eldstesønnen min Edvard og jeg to dager, sier Berg og legger til:

– Det var helt ekstreme snømengder.

Berg tror at mange kommer til å få seg en liten overraskelse hvis de ikke drar opp på fjellet med regelmessige mellomrom.

– Det var vanskelig å komme fram. Jeg hadde ikke vært der siden jul, og det kom mye snø i romjulen, så da jeg kom tilbake rett etter nyttårsaften, var det mye å ta av, for å si det sånn, sier han.

Innbyggere i Nord-Norge ler av «søring-sutring»

Berg advarer nå andre hytteeiere om å sjekke hytta oftere på grunn av de enorme snømengdene.

– Hele familien skal opp dit i vinterferien. Hytta ligger i Killingdalen på Veggli, 1000 meter over havet, i utkanten av Hardangervidda. Her kommer det ofte ganske mye snø, og det er heftige vintre her, så jeg må nok opp noen ganger før vi skal dit med hele familien, sier Berg.

Også forsikringsmessig er det viktig at man passer på å måke bort snø. Gjensidige har uttalt seg om hvorfor det er viktig å måke taket på hytta.

«Snøen på hyttetakene kan være livsfarlig for mennesker som er på feil sted til feil tid.»

Dette sier Simon Vigeland, som jobber som tømrer.

– Alle som eier en bolig eller hytte, har ansvaret for å måke eget tak. Likevel går det ikke én vinter uten at det blir meldt inn flere hundre slike saker til forsikringsselskapene, opplyser Vigeland.

– Men hvis måkepåbudet ikke er overholdt i henhold til sikkerhetsforskriftene, kan man få redusert erstatningen, avslutter han.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.