Nicolai Tangen holder foredrag under Redaktørforeningens møte i Oslo den 3. november 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Den største trusselen mot Oljefondet er hverken koronakrisen, flaskehalser i verdens forsyningskjeder eller politiske konflikter, men inflasjon, sier oljefondsjef Nicolai Tangen i et intervju med Frankfurter Allgemeine 1. juledag:

Rentene er lavere enn noen gang, og aksjekursene er høyere enn noen gang. Under slike betingelser vil høy inflasjon bety at vi taper penger på aksjer og obligasjoner samtidig. Oljefondet ble etablert i 1996. I de 25 årene som er gått siden da, har vi sett aksjemarkedet stige nesten kontinuerlig. Når det gikk nedover, varte det aldri særlig lenge. Denne gangen tror jeg ikke at det vil gå like raskt oppover. Selv finanskrisen fra 2008 ser bare ut som en liten bulk i ettertid. Det kommer ikke til å fortsette slik, det er jeg overbevist om. Fremtiden vil bli mindre attraktiv for oss enn fortiden.

«Vi forbereder oss på et tiår med svakere avkastning. Kanskje blir den til og med negativ», sier Tangen ifølge en melding fra nyhetsbyrået DTS som er offentliggjort av N-TV.

Oljefondet, som består av rundt 70 prosent aksjer og har aksjer i mer enn 9000 selskaper verden over, har i øyeblikket oppnådd en verdi på noe over 12.000 milliarder kroner.

I mellomtiden har den norske kronen hatt en trend med negativ kursutvikling i forhold til dollar og euro siden 2013.

Inflasjonen kan få langt alvorligere konsekvenser enn det som normalt antas i øyeblikket, sier Tangen ifølge Bloomberg.

“I see inflation everywhere: in freight rates, in the prices of metals and food, in construction costs, and gradually in wages,” he told the FAZ.

“As a long-term investor, we don’t have that many options,” he added. “We have nowhere to hide from inflation.”

Det er mulig å beskytte seg mot inflasjon ved å investere i råvarer, ikke minst sjeldne metaller, lyder en leserkommentar til Tangens uttalelser hos Yahoo Finance.

Det er ikke første gang oljefondsjefen advarer mot inflasjon. I øyeblikket er markedet euforisk, sa han i et intervju rapportert av Finansavisen i november.

 

Kjøp Kents bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.