Oljefondssjef Nicolai Tangen spår tøffe år framover. Han forventer svakheter i finansmarkedet og advarer om en økende inflasjon og høyere rente. Men heldigvis tenker Oljefondet på klima.

– Fondet har gått opp i 25 år. Det vil ikke fortsette sånn de neste 25. Nå er vi i en situasjon der rentene er rekordlave og aksjemarkedet er rekordhøyt. Så herfra og ut vil det se annerledes ut, sa Tangen i Politisk kvarter.

Økt inflasjon vil presse opp rentene. Dette vil innvirke negativt både på obligasjonsmarkedet og aksjemarkedet.

Tangen gjentar dermed sine spådommer fra intervjuet med Frankfurter Allgemeine 1. juledag.

Les også: Oljefondet kan avta i verdi, advarer Nicolai Tangen

Det vil også påvirke husstandenes økonomi, i en presset situasjon hvor tapte arbeidsplasser og skyhøye strømpriser allerede merkes på kroppen.

– Jeg er helt sikker på at verdiene kommer til å gå nedover en periode. Det vet alle som driver med investeringer. Etter noen gode år kommer noen vanskelige år. Det kan man være oppmerksom på, sa Tangen.

En trøst kan være at Tangen ikke nødvendigvis ser for seg en langvarig nedgang. Men han advarer mot å bruke historien som mal for å spå om fremtiden.

– Vi har heller ikke sett at en slik nedgang har vart lenge. Historisk sett har nedgangene vært veldig korte. Dette kan se annerledes ut framover, og det er derfor vi sier at framtiden ikke blir som historien.

Mannen som forvalter store deler av vår nasjonale arv forsikrer oss om at han og hans ansatte leter etter bedrifter å investere i med det riktige fokuset på klima- og miljøarbeid. Men det er få «grønne prosjekter» å investere i.

– Det er riktig at det er relativt få prosjekter som er tilgjengelige. Det er mange som skal inn her. Det er stor konkurranse om denne typen investeringer, og det gjør at prisen er litt høy, og vi må sørge for at vi får fin avkastning på investeringene våre.

Oljefondet gjennomfører 3000 møter i året hvor klima er ett av temaene. Mer enn ti møter per arbeidsdag, altså.

– Vi forventer at selskapene jobber mot nullutslipp i 2050, og det er en klar forventning vi har. Vi møter selskapene ofte og snakker om dette.

Selv om Oljefondet ikke kan redde verden alene, understreker Tangen at de har som mål å investere på en ansvarlig måte, og alltid ta klima i betraktning.

– Vi har såkalte forventningsdokumenter som forteller hvordan selskapene skal oppføre seg, og det gjelder også hva vi mener de skal gjøre på klimasiden.

Resultatet av strategien, kombinert med markedet og makroøkonomisk global utvikling, kan altså bli (billedlig talt) syv magre år.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.