Det brenner et blått lys for Boris Johnson. Torsdag tapte de konservative kretsen North Shropshire for første gang i historien. Liberaldemokratenes Helen Morgan vant. Hun var ikke nådig.

– I kveld har folket i North Shropshire talt på vegne av det britiske folk. De har sagt høyt og tydelig: «Boris Johnson, festen er over», sa Morgan i sin seierstale.

– Regjeringen din er drevet på løgn og skryt, og vil bli holdt ansvarlig. Den vil bli gransket, den vil bli utfordret, og den kan og kommer til å bli beseiret, sa hun videre.

For at liberaldemokratene skal vinne i North Shropshire må det skje store bevegelser i velgermassen. De konservative har hatt et solid grep om kretsen.

I 2019 vant kandidatene til De konservative parlamentssetet i North Shropshire med nesten 23.000 stemmer. Denne gangen fikk liberaldemokratiske Morgan nær 18.000 stemmer, mens den konservative kandidaten, Neil Shastri-Hurst måtte nøye seg med litt over 12.000. Dermed vant Morgan med nesten 6.000 stemmer, viste resultatet, som ble lagt fram fredag morgen.

Hva skyldes omslaget? Mediene vil gjerne skrive om fester i Downing Street, men dette handler om noe langt mer.

Onsdag brøt 100 konservative ut og stemte mot forslaget om koronapass. Det var dobbelt så mange som ventet. Denne gruppen oppfatter at koronapass er et kvalitativt nytt skritt, en innskrenking i borgernes rettigheter og en svekkelse av deres stilling vis-a-vis myndighetene som det kan bli vanskelig å reversere. Myndighetene slår inn på en sentralstyring og kontroll med borgerne som er ukjent for britene.

Derfor var motstanden så sterk. Boris Johnson måtte redde flertallet ved hjelp av Labour, men det vinner han ikke standing på blant partiets velgere. Da viser han at dette kun handler om makt og at velgerne betyr mindre.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.