Flere i Nord-Syria er blitt kastet ut i usikkerhet på grunn av kollapsen i den tyrkiske valutaen lire.

Mohammed al-Debek, en lærer i Nord-Syria, har fått verdien av lønna si kuttet med to tredeler som følge av valutakollapsen. Nå har han gått ut i streik.

– Lønna mi var verdt 160 dollar i 2017, men i dag er den verdt 50 dollar, sier 33-åringen.

– Det er knapt nok til å betale leia, sier han.

Store deler av Nord-Syria er i praksis blitt knyttet til Tyrkia de siste årene. Den tyrkiske liren er den viktigste valutaen i området. Liren har stupt i det siste, noe som forverrer situasjonen for flere syrere.

Flere områder kontrollert av tyrkiskstøttede opprørsgrupper gikk over til liren i fjor, som erstatning for det syriske pundet, som har kollapset helt på grunn av krigen i landet.

– Etter at liren kollapset ble jeg tvunget til å se etter en jobb i tillegg til den jeg har på skolen, sier al-Debek.

Inflasjonen er skyhøy i Nord-Syria og prisen på essensielle produkter som brød har steget til rekordnivåer. Kjøpekraften er lavere enn på lang tid.

Ahmed Abu Obeida, en tjenestemann i regionens handelsråd, sier at folk flest nå ikke har råd til å betale for mat, medisiner og oppvarming på en daglig basis.

Den tyrkiske liren har falt til rekordlave nivåer mot dollaren, og inflasjonen i Tyrkia var på 21,13 prosent i november. Siden begynnelsen av 2021 har den tyrkiske liren tapt en firedel av sin verdi.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.