Et svensk selskap planlegger et massivt anlegg med havvind rett ved kysten av Norge. Idylliske områder som gir livskvalitet til båtfolk og hytteeiere vil rammes.

Ifølge Tønsbergs Blad (bak mur) så dreier det seg om verdens største vindturbiner til havs.

Det er selskapet Zephyr Vind AB, et datterselskap av norske Zephyr AS, som står bak. De gigantiske vindturbinene vil være synlige fra Verdens Ende, som ligger kun 35 kilometer unna.

Bak Zephyr står energiprodusentene Vardar AS, Østfold Energi AS og Glitre Energ, Disse selskapene har igjen 100% offentlig eierskap.

Miljødirektoratet har fått varsel fra svenske myndigheter om planer for Vindpark Vidar, et havbasert vindkraftverk. Anlegget planlegges lokalisert ca. 35 km fra Verdens Ende i Færder kommune og ca. 36 km fra Hvaler.

Anlegget planlegges med mellom 66 og 91 vindturbiner, og en totalhøyde på turbinene på mellom 260 – 340 meter.

Det skal nå utarbeides en konsekvensutredning for anlegget.

 

Skjermdump Facebook/ Nei til vindkraft i Holmestrand

340 meter er altså 40 meter høyere enn Eiffeltårnet, slik at dere forstår dimensjonene her.

Seilmagasinet uttrykker bekymring for planene.

Vindkraftanlegget «Vidar» kan skape utfordringer for seilere i Skagerrak om de svenske utbyggerne får det som de vil. Anlegget vil bli plassert rett vest Grebbestad og bli liggende fra 10 mn syd for Færder. Anlegget vil starte vest for Koster, og strekke seg syd til Väderöarne.

Vindparken vil båndlegge et areal på 201 kvadratkilometer.

Anlegget er plassert vest for ruta til skipstrafikken, men midt i leden for oss seilere som vil ta raskeste rute fra Færder til Skagen.

Mer informasjon finner man på Miljødirektoratets hjemmeside. I et samrådsunderlag kan man lese følgende:

I kommande miljökonsekvensbeskrivning kommer påverkan från etablering och drift av vindparken att beskrivas i förhållande till flertalet aspekter, såsom påverkan på naturmiljö, marina däggdjur, fåglar, sjöfart, fiske, försvarsintressen, landskapsbild m.m.

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.