Statsminister Boris Johnson anklages for løgn og brudd på koronaregler etter en video som antyder at han holdt ulovlig julefest i fjor. Nå lover han gransking.

Opptak som ITV News har fått tak i, viser Johnsons daværende pressetalsperson Allegra Stratton svare på spørsmål på en fiktiv pressekonferanse 22. desember 2020 om en julefest i Downing Street fredagen i forveien, datoen for den angivelige reelle festen det går rykter rundt. (NTB)

Dette skjedde mens England i desember i fjor var under strenge nedstengingsregler.

«Ost og vin»

Under den fiktive pressekonferansen ble Stratton spurt av Oldfield om statsministeren ville godtatt å ha en julefest.

– Hva er svaret på det? svarer Stratton.

Oldfield sier han ikke vet, og en Downing Street-ansatt sier da med latter at:

– Det var ingen fest. Det var ost og vin.

Boris Johnson beklager nå sine ansattes tulling om festen, og sier han vil granske saken. Han skal forsøke å finne ut om den omtalte julefesten faktisk fant sted.

– Det sier seg selv at dersom reglene ble brutt så følger disiplinærhandling, sa Johnson til parlamentet onsdag.

En talsperson for Downing Street avviser at det var noen julefest, og sier at koronareglene har blitt fulgt hele tiden. Men Scotland Yard bekrefter at politiet undersøker saken.

Labour-leder Keir Starmer benytter anledningen til å kritisere det han kaller «skammelige handlinger».

– Folk over hele landet fulgte reglene, selv når det betød at de ikke kunne møte sine kjære. De hadde en rett til å vente at regjeringen gjorde det samme, tvitrer Starmer med en link til videoen.

– Å lyve og le av disse løgnene er skammelig. Vi har en statsminister som er sosialt distansert fra sannheten.

To fester

Johnson selv avviste tidligere tirsdag å gjenta Downing Streets uttalelse om at det ikke var blitt holdt noen fest.

– Det jeg kan si er at alle retningslinjer ble overholdt, og fortsetter å bli overholdt, sa Johnson til journalister under et besøk i et fengsel.

Ifølge Daily Mirror skal det dreie seg om to fester, som skal ha pågått til over midnatt. Det skal ha blitt servert både mat og drikke, og dessuten ha vært selskapsleker.
 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.