Kommuneledelsen i Sør-Fron har innkalt fastlegen Anja Zanjani til samtale fordi hun har postet vaksinekritiske innlegg på sin Facebook-side.

– Det hun poster på Facebook, er problematisk. Vi kommer til å ta dette opp i en rutinemessig oppfølgingssamtale, sier rådmann Fromreide Sommer til NRK.

Zanjani har nemlig lagt ut en rekke vaksinekritiske nettsteder og videoer på sin vegg. Dette er ifølge rådmannen i strid med hennes rolle som fastlege.

– Når myndighetene kjører så klare retningslinjer for at befolkningen skal vaksineres, så må også hun forstå at aktivitetene hennes i sosiale medier må tones ned.

Men fastlegen Zanjani har tidligere avvist kritikken. Hun mener at slike temaer må være åpne for debatt.

– At jeg legger ut noe på Facebook, betyr ikke at jeg sier at det er sånn det er. Men at jeg finner det interessant, burde diskuteres, ikke sensureres bort, har Zanjani tidligere uttalt.

NRK fremhever at hun har fått tre advarsler fra Facebook for å spre villedende informasjon. Som om Facebook er det nye sannhetsministeriet.

– Når Facebook går til det skrittet og tar vekk de artiklene hun legger ut, så mener jeg det er et klart signal, sier Fromreide Sommer.

Fylkeslege Harald Vallgårda frykter at fastlegens Facebook-innlegg har bidratt til den lave vaksinasjonsdekningen i Sør-Fron.

– Hun jobber på oppdrag fra offentlig helsevesen, og har synspunkter som går imot det sentrale helsemyndigheter i Norge har god informasjon om. Vi har sett at kommunen hun jobber i, har den laveste dekningen i Innlandet. Det er nærliggende å tenke at hun har hatt en negativ innvirking på det, sier Vallgårda til NRK.

Han sier at Zanjani er en god fastlege, men synspunktene hennes vekker bekymring.

– Ytringsfrihet står høyt i det norske samfunnet, og det skal finnes takhøyde, men det finnes grenser. I rollen som lege kan du ikke se bort ifra at du har en sterk påvirkningskraft på dine omgivelser, sier Vallgårda.

Rådmannen antyder at dette kan ende opp som en personalsak.

– Vi som kommune må forsøke å snakke henne til rette. Om det ikke nytter, så oppfatter jeg at det må bli opp til fylkeslegen og helsetilsynet å eventuelt gi sanksjoner, sier han.

Her tar vi ikke stilling til hva som er riktig og ikke riktig i diskusjonen. Men man kan stille spørsmålet: Ønsker man leger som blindt følger autoritetene? Det gjorde ikke Semmelweiss. Har ikke også leger lov til å ha meninger innen sitt fagfelt? Selv feil meninger?

Kommuneoverlegen Per Ove Hagestuen ønsker lydige leger.

– Jeg syns det er uheldig at en fastlege ikke anbefaler de rådene som norske helsemyndigheter gir, og stiller spørsmål ved etablert medisinsk kunnskap om viktigheten av vaksinen.

Rent personlig ønsker jeg ærlige leger. Så må jeg gjøre meg opp min egen mening ut fra hvem jeg har tillit til.

Som kuriosa kan jeg nevne at Anja og ektemannen Mehran Zanjani drev Løkken fjellgård i noen år, med stor suksess. De ga seg fordi det ble så mye jobb at de ikke hadde tid til å nyte livet og samvær med barna.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.