«Vranghet», «frekkhet» og «ubehagelig mangel på folkeskikk». Dette er begreper som er passende beskrivelser av nordmenn, ifølge Andreas Brekke.

Brekke er i utgangspunktet lærer, men ble innkalt av Sivilforsvaret for å bidra i koronatest-køen på Oslo Lufthavn.

Han beskriver den frustrerende opplevelsen på Facebook, og i den forbindelse har VG laget en sak.

Reglene som gjelder nå, er at alle som ankommer Norge, må teste seg innen 24 timer etter ankomst. Dette gjelder også for dem som er fullvaksinerte.

Ullensaker kommune har ansvaret for testingen på Oslo lufthavn.

– Det er særlig når det kommer flere fly samtidig at det blir utfordrende, skriver kommunaldirektør for helsevern og sosial omsorg i Ullensaker kommune, Gunnhild Grimstad-Kirkeby.

Sherlock Holmes, altså.

Ifølge Brekke var de fleste tålmodige og lydige, men ikke alle satte pris på å bli behandlet som barn.

– Likevel, å oppleve den vrangheten, den frekkheten og den ubehagelige mangelen på folkeskikk enkelte av de ankomne utviser mot første og beste tilrettelegger ved ankomst, var overraskende.

Så kommer beskrivelsen av de foraktelige:

Brekke beskriver de tilreisende som stort sett «godt voksne og eldre mennesker» fra «typiske sydendestinasjoner» med «et bredt utvalg av taxfreevarer i posene sine».

Hva er galt med typiske sydendestinasjoner? Burde vi heller feriert i kalde land med høye priser og skiføre? Hva er galt med å benytte seg av taxfree-løsningen når man er pensjonist og bor i et av verdens dyreste land? Når man står foran en iskald vinter uten råd til å betale strømregningen?

Var det lærere som hev seg i båtene for å redde ungdommene på Utøya? Nei, det var de foraktede campingturistene, som vel er like dårlig ansett som sydenturister.

For på en campingplass møter du enkle, joviale og hyggelige mennesker. Men som lærer oppholder du deg på et lærerværelse, noe som ikke er like trivelig, ifølge to lærere i min nære familie.

– De ankomne har vært de høyest prioriterte for vaksine, for boosterdose og for å få den første klemmen da dette ble mulig.

Man må nesten være lærer for å avstå fra klemmer bare fordi Høie sier det. «Vanlige folk» liker en tur til Syden i ny og ne, og gir klemmer i øst og vest. Personlig gir jeg kun klemmer til barna mine, og en sjelden gang til kona mi.

Manneklemmer ønskes ikke velkommen. Men dette har ingenting med koronahysteriet å gjøre.

Brekke forstår at enkelte «kan godt være kritiske til forskriften, til flyplassmyndighetenes evne til å skalere innsatsen proporsjonalt med reisevolumet», og til «prisen samfunnet vil betale for stående beredskap».

– Likevel, og det kan ikke sies tydelig nok, oppfør deg!

Aksepter tyranniet, bøy nakken og la deg undertrykke, kunne han egentlig ha skrevet.

Samfunnet går opp i liminga. Vi nærmer oss kanten av stupet.

Reagerer på «uhøflige» nordmenn: − Oppfør deg

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.