Er det rart politiet mister tillit? Et overvåkningskamera fikk med at to menn stjal en ATV fra tunet til en Telemarks-mann på Haukeli. Mannen varslet sporenstreks politiet, men til tross for video og tips på navngitte mistenkte, fikk han fire dager senere en SMS om at saken var henlagt.

NRK Vestfold og Telemark har saken:

Tyveriet skjedde en torsdag kveld, og eieren av ATVen, Svein Ole Apold, reagerte raskt da han kom hjem og fant at ATVen var borte. På overvåkningskameraet var tyveriet festet til film:

Skjermdump: NRK

Apold meldte selvsagt tyveriet til politiet samme kveld. Dagen etter la han ut videoene fra overvåkningskameraet på Facebook med denne teksten:

om nøkøn he sett ein kvit el sylvfarga kasse bil nått te onsdag i haukeli ca kl 2 kan dei gøtt sei ifrå om dei he lit info hell kjenner at. blei støle yamaha grizzly 700 mæ reg nr JS 4643. i tone hera 2 mann i lyse genserar eine kvite joggesko dei kåm aust frå bruka ca 5 min te dei hadde trilla atv burt te rastelomme burtafø meg sø reiste dei autivi at

Innlegget resulterte i flere tips om hvem gjerningsmennene kunne være, så fredag ringte Apold for å oppdatere politiet.

– Eg prøva å ringe politiet fredag med den informasjonen eg hadde. Men dei var ikkje interessert, så lenge eg ikkje hadde eit saksnummer. Dei fortalde meg også at saka truleg blei lagt vekk, fordi tjuveri av ATV stod ikkje øvst på prioriteringslista. (NRK)

Mandag morgen fortsatte marerittet. Saksnummer var opprettet – fire dager etter tyveriet og anmeldelsen. Først fikk han en SMS fra Altinn om at han kunne logge seg inn for å sjekke status på saken.

– Så eg heiv meg rundt og sende inn namn og adresser politiet burde sjekke ut. Men før eg var ferdig med den e-posten, så fekk eg ein ny SMS om at saka var lagt bort på grunn av mangel på bevis.

Apold ringde politiet igjen, og venta om lag tjue minuttar, før han kom fram til nokon i politiet. Der fekk han beskjed om at han måtte snakke med den som hadde saka.

– Så måtte eg sitte å høyre på meir ringelyd, før eg blei sett tilbake til sentralbordet.

Der fekk han beskjed om at vedkomande var på møte, og blei bedt om å ringe ein annan dag.

– Eg spurde fint om den som har saka kan ringe meg opp igjen, så eg slapp å bruke heile dagar på å ringe til politiet. Men det var ikkje aktuelt.

Apold meiner det er ei prinsippsak at tjuvar ikkje berre kan kome å forsyne seg utan at politiet bryr seg.

– Harde prioriteringar

NRK snakket først med politiet i Vinje, som opplyser at de ikke har vært involvert i saken. Henleggelsen var gjort av Felles straffesaksinntak. De får så kontakt med Guro Siljan, politiinspektør og seksjonsleder påtale i Telemark. Hennes svar er ikke egnet til å imponere noen.

– Då vi tok i mot meldinga vurderte vi med ein gong om vi skulle etterforske eller ikkje. Og då kom vi fram til at vi skulle legge bort saka fordi vi manglar opplysningar om gjerningsperson.

– Vi må gjere harde prioriteringar kvar dag om kva for saker vi skal etterforske.

Det er formelig så en kan høre knitringen fra byråkratstemmen i andre enden av telefonlinja når NRK spør om ikke de nye opplysningene bør føre til at henleggelsen omgjøres:

Siljan seier politiet har registrert opplysningane som Svein Ole Apold har sendt på e-post, men politiet har vurdert det slik at dei ikkje er konkrete nok til å bli etterforska.

– Eg vil oppmode fornærma til å melde frå til oss om han får nye opplysningar, så kan vi vurdere saka på nytt.

Vi vil bare minne om at regjeringspartiene Senterpartiet (Sp vil ha med Frp på opprør mot politireformen) og Arbeiderpartiet begge gikk imot politireformen. Kanskje de kunne se litt på den, bare de får ro om strømprisene?

Politireformen: «Vi har lurt publikum»

Fanga tjuvane på video – blir henlagde på grunn av manglande bevis

Les også:

Ernas politiske arv: Nærpolitireformen som ble fjernpolitireformen

Kjøp Kents bok her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.