Ifølge toppsjefen Albert Bourla i Pfizer kan det bli nødvendig å vaksinere folk mot Covid-19 jevnlig i mange år fremover. Dette vil ifølge Bourla kreves for å opprettholde «et veldig høyt nivå av beskyttelse».

Storbritannia har allerede sikret seg 114 millioner doser med vaksiner fra Pfizer og Moderna som skal leveres i løpet av de neste to årene.

Bourla kom med opplysningene i et intervju med BBC før utbruddet av den nye mutasjonen Omikron, som først ble identifisert i Sør-Afrika, men trolig stammer fra Botswana. Senere ble det annonsert at britiske myndigheter har signert kontrakter om å kjøpe 54 millioner vaksinedoser fra Pfizer og 60 millioner fra Moderna.

Avtalene inkluderer modifiserte vaksiner hvis dette er nødvendig for å bekjempe Omikron-varianten. Ifølge Bourla har Pfizer allerede oppdaterte vaksiner til dette formålet.

The company is now working on an updated jab in response to the Omicron variant that could be ready in 100 days.

He said vaccines had helped save millions of lives during the pandemic, and without them the «fundamental structure of our society would be threatened».

Innen utgangen av året forventes det at Pfizer har levert 3 milliarder vaksinedoser. Flere eksperter på global helseveldedighet mener det er umoralsk at selskaper som Pfizer og Moderna tjener milliarder av dollar på en global pandemi. Pfizer alene vil i 2021 selge vaksiner for omtrent 35 milliarder dollar, og aksjekursen går rett til værs.

Dr Bourla was unapologetic about making a profit, saying «the bottom line is millions of lives were saved.»

Nå satser Bourla på å utvide kundegrunnlaget ved å vaksinere stadig yngre mennesker. Samtidig innfører stadig flere land koronapass, og i flere land (deriblant Sverige) er ikke immunitet som følge av tidligere smitte tilstrekkelig for å få adgang til arrangementer og aktiviteter forbeholdt dem som kan fremvise koronapass.

Skepsis til boostershot, vaksinetvang og koronapass

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mener det er på tide å diskutere vaksineplikt i EU. Hellas vil gi en tusenlapp i bot til eldre som ikke vaksinerer seg.

Hun understreket onsdag at det er EUs medlemsland som må ta de endelige avgjørelsene. Men samtidig uttrykte hun forståelse for at spørsmålet er kommet på dagsordenen, gitt at en tredel av EUs innbyggere er uvaksinerte.

– Jeg mener det er forståelig og riktig å ta denne diskusjonen nå, sa von der Leyen. (NTB)

Slike tanker, kombinert med at Bourla hevder vi vil måtte ta vaksiner hvert år i mange år fremover, åpner for en helt ny situasjon hvor årevis av forskjellsbehandling på bakgrunn av private helseavgjørelser kan bli en realitet.

Bourla appellerer til vårt mot og våre følelser for å få oss til å underkaste oss det nye regimet.

«For those that are just afraid, the only emotion of human beings stronger than fear is love,» he said.

«So I am using always this argument that the decision to get another vaccine is not going to influence only your health, it is going to affect the health of others and particularly the health of the people you love the most, because they are the ones that you will interact with.

«So take the courage to overcome your fears and do the right thing.»

Pfizer boss: Annual Covid jabs for years to come 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.