Mange amerikanere står i kø i timesvis for å skaffe seg vaksine mot Covid-19. Men algoritmene bestemmer. Foto: AP /Haven Daley/ NTB

I USA velger en algoritme ut hvem som skal få vaksine mot Covid-19. Dette skaper stor frustrasjon i USA, og enkelte amerikanere går til ytterligheter for å sikre seg vaksinen.

Flere amerikanere kjører flere hundre kilometer i snøvær, eller står i timeslange køer foran apotekene for å skaffe vaksiner. Fotograf Catherine Sharp forteller om kampen for å skaffe vaksiner til sine gamle foreldre.

“It was like a sneaker drop,” she said. “You are not going to get the Off-White sneakers. It’s just impossible.” As she waited, both she and her mother contracted the virus, and her mother, a cancer survivor, was hospitalized.

“This is my worst nightmare,” Ms. Sharp said. “I know some of my mom’s friends have gotten it. I just don’t understand the algorithm. A good 40 percent of my time is spent on this. I wake up, I get my coffee and say, “I’ve got to do this.’”

Tilgangen til vaksine utsettes for kritikk, siden mange føler at tilgangen er urettferdig fordelt, rapporterer New York Times.

Faced with the daunting task of parceling out a limited supply of coronavirus vaccines, Trump administration officials came up with a seemingly simple formula last year to streamline distribution of the shots.

First, federal administrators would run an automated algorithm to divide vaccine doses nationwide, based on the size of each state’s adult population. Then each state would decide how to dole out the shots to local hospitals, nursing homes and clinics.

But rather than streamline vaccine distribution, public health experts say, the algorithm has increased the burden for many states. It requires them to come up with multiple delivery plans for their weekly quotas of Pfizer and Moderna shots, even if the different shipments are destined for the same clinics and hospitals.

Litt over 30 millioner amerikanere har til nå fått første dose. Det betyr at over 300 millioner amerikanere ennå ikke har startet vaksineringen, som foregår i to omganger

Algoritmene er utarbeidet i henhold til retningslinjer fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC), og skal i teorien føre til en prioritering av helsepersonell i frontlinjen, beboere på pleiehjem, gamle og folk med høy risiko ved smitte. Men i praksis overkjører delstatene og andre lokale myndigheter disse prioriteringene, og utarbeider egne algoritmer.

Yet federal agencies, states, local health departments and medical centers have each developed different allocation formulas, based on a variety of ethical and political considerations. The result: Americans are experiencing wide disparities in vaccine access.

Oregon, for instance, has prioritized teachers over the elderly for Covid shots, an approach that could help schools and businesses reopen. New Jersey has put smokers ahead of educators, which could save lives.

Resultatet er at amerikanerne opplever store forskjeller i tilgangen til vaksinen, siden prosessen varierer i de ulike delstatene.

Problemet forsterkes av manglende tilgang til vaksiner for hele landet sett under ett. Den etterhvert velkjente helserådgiveren Anthony Fauci forventer dog at USA vil motta flere vaksinedoser i løpet av mars, nok til at opp mot 200 millioner amerikanere kan bli vaksinert.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.