EUs ledelse er under stort press om å levere vaksiner. Von der Leyen kunngjorde inngåelse av en vaksinekontrakt i november i fjor. Foto: Olivier Matthys/AP/Scanpix

Da britisk-svenske AstraZeneca varslet lavere kapasitet enn antatt på levering av Oxford-vaksinen, mistet EU sentralt hodet og ville innføre eksportforbud til Storbritannia. EU ville sågar stenge grensen mot Nord-Irland, noe man under Brexit-forhandlingene hadde insistert på var umulig å akseptere. EU klarte å skyte seg selv i foten flere ganger.

Spenningen sank da AstraZeneca lovte å øke produksjonen i første kvartal med 9 millioner doser, til 40 millioner totalt.

Før selskapet meldte om forsinkelser i forrige uke, var planen at EU-landene og Norge skulle få 80 millioner av AstraZeneca-Oxford-vaksinen i første kvartal, og like mange i andre kvartal. Folkehelseinstituttet kunne søndag kveld ikke si noe om hvor mange doser Norge vil få av de ni millioner ekstra vaksinene.

Boris Johnson hadde to telefonsamtaler med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen søndag.

It also emerged over the weekend that Boris Johnson forced the EU into making two u-turns on vaccines after Brussels tried to prevent doses in a Belgian factory from reaching the UK, and moved to impose a hard border in Northern Ireland for the same purpose.

During two phone calls with Ursula von der Leyen, the president of the European Commission, Mr Johnson is said to have persuaded the EU chief to abandon both proposals, the Mail on Sunday reported.

Å hindre eksporten av vaksinene fra et britisk-svensk selskap til Storbritannia, vaksiner som var avtalt, må sies å ha vært noe av det dummeste EU har foreslått. Det ble ikke noe av. Men den politiske skaden har skjedd. Under Brexit-forhandlingene har EU forsøkt å fremstå som den pålitelige partner. I krisens stund mister de hodet.

Clement Beaune, the French Europe minister, threatened sanctions against the Anglo-Swedish firm, which produces the Oxford vaccine, if it emerged that Britain had been given priority.

«If there is a problem and that other countries have been favoured – for example the UK over us – then we will defend our interests,» Mr Beaune said on Sunday. «Contracts are not moral commitments, they are legal commitments. Penalties or sanctions can be triggered in every contract.»

EU skal liksom handle om fellesskap. Når det kommer til stykket, er ethvert land seg selv nærmest. Også Merkels nære medarbeider, Peter Altmeier, truet:

It came as Berlin and Rome issued similar threats to vaccine providers, in the latest stage of a bitter row in Europe over delays in the production and delivery of Covid jabs. «If we find out that individual companies are not maintaining their side of the bargain then we’ll have to make a decision on legal measures,» Peter Altmaier, the German economy minister, told Die Welt newspaper.

EU reagerte på leveranseproblemer med trusler om eksportforbud og stengte grenser. Daniel Hannan er nådeløs i the Telegraph:

The EU’s behaviour over the past 72 hours has been so demented, so self-wounding, that it is hard to know where criticism should begin.

EUs trusler gjaldt ikke bare AstraZeneca, men også amerikanske Pfizer. Man rettet baker for smed.

In pursuit of its quarrel, Brussels announced plans to block the export of vaccines from a completely unrelated company, the American corporation Pfizer, to Britain – vaccines which no one disputed that the UK had purchased, and on which the EU did not pretend to have any legal claim.

In other words, Brussels was threatening to halt the sale of life-saving drugs to a neighbouring country, not in response to any provocation, but simply because it was cross that that country was further advanced in its vaccination programme.

Storbritannia fikk demonstrert at EU sentralt, hvis de føler seg presset, ikke overholder inngåtte avtaler og tar seg til rette. Eksportforbudet ville også omfattet Pfizer, et amerikansk selskap. I ren desperasjon grep EU inn og satte sin egen troverdighet som partner på spill.

Europhiles have finally had their eyes opened to the hideous reality of the EU
In a display worthy of 1960s Nasserite dictators, over the last 72 hours Eurocrats have broken every norm of civilised behaviour.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.