Rembrandt, Pallas Athena

Vi lever i spennende tider, og det krever ingen stor kløkt å se at de skal bli enda mer spennende. Denne vinteren kan komme til å bli historisk. Hundretusener av nordmenn opplever nå på kroppen hva det grønne skiftet betyr i praksis. Politikerne svarer alle som én: – Vi så ikke dette komme.

Document har i lang tid forklart hva EUs integrerte energifellesskap betyr i praksis. Jeg tror rett og slett ikke på politikerne som sier at prissjokket kom uforberedt på dem. Det er som å si at de ikke så at det ville bli vinter.

Det ser ut til at det høye prisnivået vil bli permanent. Nå sier folk seg fornøyd med at de har fått en avtale i januar og februar på kr 1,38 per kWh. Vil de virkelig finne seg i å bli plyndret på vegne av Tysklands grønne politikk som ikke fungerer?

En kort stund? Ja. Men permanent? Neppe.

Noen finner seg i alt. Men når du må velge mellom varme og mat eller varme og diesel til bilen, kan det hende du skifter mening.

I tillegg venter prishopp på alle mulige varer på nyåret. Men regjeringen bekymrer seg ikke. Den håver inn på høy oljepris.

Det trengs et medium som skaper orden i kaoset.

Document har en stor oppgave. Vi kommer ikke utenom registreringsplikten av hva som hender. Det skjer ofte via NTB, men en del temaer har en slik politisk slagside at de må utstyres med en ingress som setter det hele i riktig kontekst.

Medievirkeligheten er blitt underlig.

Nå girer EU opp til sensur også av redaktørstyrte medier. Angela Merkels ord til Mark Zuckerberg for flere år siden, «Har du fått fikset sensuren?», er blitt realitet. Norske medier husker det ikke. Men vi husker.

Dette går direkte til kjernen av vårt samfunnsoppdrag: å informere etter beste evne. Det kan vi bare klare hvis dere gir oss muligheten. Document er helt avhengig av at tilstrekkelig mange mennesker ser betydningen av vårt arbeid og støtter oss økonomisk. Det er hyggelig med et klapp på skuldra, men vi kan ikke leve av det.

Vi går etter alt å dømme en dyrtid i møte. Mange vil få det tøft. Vi håper at de som har økonomi til det, vil fortsette å støtte oss. Du vet hva som er alternativene: NRK, TV2, Aftenposten, VG, Klassekampen, Dagbladet og Vårt Land i alle kanaler, med samme meninger.

Det kan ikke Norge leve med.

 

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.