Foto: Evan Vucci / Pool via AP / NTB.

Da USAs president Joe Biden den 1. november gikk på talerstolen under klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, var det for å levere et inntrengende budskap om at verden må ta grep raskt for å hanskes med klimatrusselen.

This is the decade that will determine the answer. This decade. The science is clear: We only have a brief window left before us to raise our ambitions and to raise — to meet the task that’s rapidly narrowing.

Biden lovte at USAs utslipp av klimagasser skulle halveres innen 2030 – etter først å ha sagt at de i samme tidsrom skulle kuttes med «godt over en milliard tonn», som tilsvarer en reduksjon på ca. tjue prosent (en tvetydighet han ikke ble konfrontert med).

Med et dårlig skjult spark til sin forgjenger Donald Trump, som tok USA ut av Paris-avtalen, forsikret Biden at USAs klimaforpliktelser nå er handling, ikke ord:

We’ll demonstrate to the world the United States is not only back at the table but hopefully leading by the power of our example. I know it hasn’t been the case, and that’s why my administration is working overtime to show that our climate commitment is action, not words.

I praksis viser det seg imidlertid at behovet for billig energi i det korte løp, som uunngåelig er ensbetydende med fossile energikilder, alltid trumfer langsiktige klimapolitiske ambisjoner når behovet blir presserende.

Bare tre uker etter at Biden kunngjorde kraftige forestående kutt i klimagassutslippene, tyr han nå til strategiske oljereserver for å holde bensinprisen nede. Tirsdag melder NTB-AFP:

USAs president Joe Biden har beordret at 50 millioner fat olje skal tas i bruk fra landets strategiske oljereserver.

Biden håper grepet vil bidra til å senke de stigende drivstoffprisene og hindre en forsterket inflasjon.

Biden-administrasjonen sørger også for at oljeproduksjonen holdes oppe:

USA har ifølge CNN forhandlet med flere av verdens største økonomier om en koordinert innsats mot energikrisen. Biden opplyser at Kina, India, Japan, Sør-Korea og Storbritannia vil ta lignende grep.

Samtidig vil USA fortsette å legge press på oljeproduserende land om at de skal produsere som forventet.

I tillegg øker USAs egen oljeproduksjon. Torsdag kunne Newsweek opplyse at landet åpner for utvinning av olje fra et stort felt på nesten 7000 kvadratkilometer i Mexico-gulfen.

The Gulf of Mexico Outer Continental Shelf Oil and Gas Lease Sale 257 on Wednesday saw 33 companies submit 317 bids for 308 tracts, according to the Bureau of Ocean Energy Management (BOEM).

Flere lisenser er ikke blitt solgt på én gang siden 2014, skriver det amerikanske nyhetsmagasinet. En representant for oljebransjen er fornøyd:

Frank Macchiarola, senior vice president of policy, economics and regulatory affairs of the American Petroleum Institute (API), praised the lease sale as a «positive step for America’s energy future.»

Ifølge Washington Post kan det produseres over en milliard fat olje fra feltet det er tale om.

Hvorfor har ikke Biden stanset dette? lurer klimaaktivister på. Presidenten hadde jo ikke sittet lenge i stolen før han stanset den pågående byggingen av en ny oljeledning mellom Canada og USA.

Systemmedier i USA er forsiktige med å påpeke det kolossale hykleriet i Bidens klimapolitikk. Det er jo Donald Trump som er den store stygge ulven.

Klimaaktivister har naturligvis helt urealistiske forventninger til verdens evne til å kutte i forbruket av fossile energikilder. Ikke desto mindre har de et soleklart poeng når de etterlyser «klimahandling» nå, slik Biden og andre har lovet etter essensielt å ha sagt seg enig i aktivistenes dommedagsprofetier, og gjentatt deres budskap om hva slags brennhast menneskeheten har.

Vi er forpliktet på klimahandling, ikke ord, sa Biden i Glasgow. Men til syvende og sist er det bare ord, usanne ord – gjerne betegnet med det utmerkede norske ordet løgner. Vi skal åpenbart ha mer olje nå, men mindre i morgen – ikke ulikt alkoholikeren som skal slutte å drikke i neste uke.

For de av oss som heller ser at verden fortsetter å bruke fossile energikilder i lang tid ennå, fremfor å sende milliarder av mennesker ut i fattigdom ved å la være, er det i grunnen beroligende at realismen dukker opp når den harde virkeligheten gjør seg gjeldende.

Likevel er det enerverende med de vanvittige mengdene hykleri og bullshit som ikke bare fyller luften i mellomtiden, men som masse mennesker rent faktisk går rundt og tror på. Den moderne overtroen stiller det som måtte ha vært av overtro i middelalderen, fullstendig i skyggen.

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.