Advokatforeningen varsler en streikelignende aksjon og vil fra neste uke droppe å ta saker i Høyesterett dersom ikke Stortinget øker satsene for rettshjelp.

Norske advokater får 1.085 kroner i timen for å hjelpe folk som er i konflikt med Nav, politiet eller barnevernet. Det er den laveste satsen i Norden, melder NRK.

Advokater som hjelper klienter når staten tar regningen, har ikke rett til å forhandle om den offentlige satsen. Nå vil medlemmene i Advokatforeningen gå til en streikelignende aksjon for å øke satsene.

Advokatforeningen krever at forsvarere skal få 1.560 kroner i timen. I tillegg ønsker advokatene forhandlingsrett om den offentlige rettshjelpssatsen.

– Advokater som får saker for Høyesterett, vil nekte å ta dem så lenge aksjonen varer, sier Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas om aksjonen.

– Det er for tidlig å si nå hvilke konsekvenser en mulig salæraksjon fra Advokatforeningen kan få. Foreløpig registrerer vi at den ikke vil ramme saker som allerede er berammet, altså der hvor sakene allerede er satt opp på sakslisten, sier Høyesteretts direktør Bente J. Kraugerud.

Justis- og beredskapsdepartementet har ikke ønsket å kommentere saken.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.