Mer enn 4500 tilfeller av æresvold er registrert i Sverige siden det svenske politiet innførte en egen kategori for denne typen vold i september 2019, melder Sveriges radio.

Artikkelen er ikke førstesidestoff i dagens svenske aviser, men Sveriges radio har en radio-reportasje på ett minutt og femtini sekunder:

 • Polisen införde en särskild hedersmarkering i sina utredningssystem i september 2019.
 • Sedan dess har över 4 500 brott misstänkts ha ett hedersmotiv, visar nya siffror som Polisen tagit fram för Ekot.
 • «Det är bra att kunna se att det rör sig om ett hedersmotiv så tidigt som möjligt», säger Åsa Wallinder, verksamhetsutvecklare för hedersrelaterad brottslighet på Polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Ifølge det svenske politiet omfatter betegnelsen «hedersbrott» følgende forhold:

 • Låsa in någon
 • Tvinga någon
 • Hota någon
 • Ofreda någon
 • Misshandla någon
 • Skydda brottslingar
 • Hota någon som vill vittna
 • Mord
 • Mordförsök

I Norge føres det ingen statistikk over æresrelatert vold, men senest denne høsten var det en rettssak i Stavanger der en mann sto tiltalt for dobbeltdrap. I en kommentar i Stavanger Aftenblad, signert Hilde Øvrebekk, kommer det frem mange detaljer som mer enn indikerer at også Norge burde vie dette problemet større oppmerksomhet:

Parallellsamfunnene blant oss

Det finnes ingen god statistikk på hvor mange av drapene her i landet som skyldes ære. Det finnes heller ikke sikre tall på hvor mange som er utsatt for æresrelatert vold. Men det er helt klart et samfunnsproblem.

Kvinner med minoritetsbakgrunn er mer utsatt for æresrelatert vold.

For eksempel er kvinner og barn med innvandrerbakgrunn klart overrepresentert ved krisesentrene. Tall fra 2018 fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) viste at 65 prosent av beboerne på landets krisesentre hadde innvandrerbakgrunn.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) skrev i en rapport tidligere i år at unge med foreldre født i Midtøsten, Nord-Afrika, Somalia, Sri Lanka, Pakistan, og Sør- og Øst-Asia hadde noe økt sannsynlighet for å oppleve negativ sosial kontroll sammenlignet med befolkningen for øvrig. Det viser at disse holdningene får lov å leve i Norge, til tross for en rekke forsøk på å slå ned på dem.

Les også:

Advokat: – Æresdrap bør gi muslimer strafferabatt

 

Begrepet æresdrap har ingenting med «ære» å gjøre

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.