Tranemo kommune har ansatt Sveriges første kommunepoeter. Oppdraget er å «forme Tranemo» gjennom en rekke dikt. For dette må skattebetalerne betale nesten en million i året, og prosjektet får nå sterk kritikk.

Sveriges første kommunepoet heter Jimmy Alm og i et intervju med SVT Väst sier han at alt kan diktes.

– Det är en dröm att få skriva dikter om vad som helst. Allt som har hänt, händer och kommer att hända eller går att associera till kommunen, sier Jimmy Alm.

Han har nå fått i oppgave å «dikte Tranemo kommune» og ifølge Alm er målet å «etablere det poetiske perspektivet på en kommune». På kommunens nettsted kan kommunens innbyggere lese:

”Varje vecka kommer poeten Jimmy Alm möta något som är en del av Tranemo kommun och gestalta det i form av en dikt. Dikterna kommer under projektets gång att presenteras löpande och i dialog med respektive dikts kontext. Tex kan en dikt om den lokala pizzerian tryckas på pizzakartongen, en dikt om en ishockeymatch läsas i ishallens högtalarsystem och en dikt om kommunfullmäktige diarieföras och skickas med post till kommunens invånare som kommuninformation.”

Konkret betyr dette at Jimmy Alm er ansatt for å levere et dikt hver uke om noe eller noen i Tranemo. Kommunepoeten er finansiert av skattepenger, nærmere bestemt av et statstilskudd på 894.000 svenske kroner. Dette samtidig som Tranemo kommune i år mottar 176 millioner i såkalte utjevningstilskudd fra andre kommuner, for å klare sine kjerneoppgaver.

Ideen til prosjektet kommer fra Juan Ochoa-Echevarria, som er kultursjef i Tranemo kommune. Han ser ingen motsetning mellom kommunens oppdrag og millionene som er investert i det nye prosjektet:

– Varför inte ha en kommunpoet? Den kompetensen har vi inte. Däremot så har vi ett uppdrag som många gånger kan vara poetiskt. Man skulle i alla fall kunna beskriva det på ett roligare sätt, sier Ochoa-Echevarria til SVT.

Men siden prosjektet ble kunngjort, har det møtt sterk kritikk. I magasinet Bulletin kaller Caroline Dahlman prosjektet «et sykt skatteanfall». Svenske Slöseriombudsmannen, SlösO, hvis oppgave det er å undersøke sløsing med innbyggernes skattepenger på vegne av foreningen Skattebetalarna, skriver på sin Facebook-profil:

”För att visa Tranemo att allt inte behöver kosta skattepengar, så uppmanar SlösO alla här att hjälpa till. Bidra nedan med Era poetiska alster om skattepengar och slöseri! Kanske en tänkvärd vers om politikernas ansvar? En limerick om dina känslor av att betala skatt? En haiku om en myndighet?”

Tranemos kommunale dikterprosjekt vil pågå i ett år og diktene vil bli utgitt hver fredag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.