Bildene fra Beirut torsdag og fredag forteller om hvorfor det er krig i Midtøsten og hvorfor krigen kommer til Europa: De samme mennene, det samme lettantennelige hatet, flokkmentaliteten og hevnlysten.

Alle som bor i Vest-Europa har sett at det blir stadig flere slike unge menn. Sivile borgere vet at de har lite å stille opp mot stammefolket. De ser også at vårt politi oppfører seg som den libanesiske hæren; Kommer for sent og trekker seg tilbake.

Supporters of the Shiite Hezbollah and Amal groups chant slogans against Judge Tarek Bitar who is investigating last year’s deadly seaport blast, during a protest in front of the Justice Palace, in Beirut, Lebanon, Thursday, Oct. 14, 2021. Lebanon’s interior minister said several people have been killed in armed clashes in Beirut that erupted Thursday during protests against the lead investigator into last year’s massive blast at the city’s port. (AP Photo/Hussein Malla)

 

De dro inn i den kristne delen for å ta et oppgjør. Men også tre av deres menn ble drept. Da var det duket for massebegravelser fredag. Nok en anledning til sorg og raseri og løfte om hevn.

 

Mourners chant slogans as they carry the coffin of a Hezbollah supporter who was killed during Thursday clashes, during his funeral processions in the southern Beirut suburb of Dahiyeh, Lebanon, Friday, Oct. 15, 2021. The government called for a day of mourning following the armed clashes, in which gunmen used automatic weapons and rocket-propelled grenades on the streets of the capital, echoing the nation’s darkest era of the 1975-90 civil war. (AP Photo/Bilal Hussein)

 

Supporters of the Shiite Hezbollah and Amal groups chant slogans during the funeral processions of Hassan Jamil Nehmeh, who was killed during Thursday clashes, in the southern Beirut suburb of Dahiyeh, Lebanon, Friday, Oct. 15, 2021. Dozens of gunmen opened fire in the air Friday south of Beirut during the funeral of persons killed in hours of gun battles between heavily armed gunmen the day before that left seven people dead and terrorized the residents of Beirut. (AP Photo/Bilal Hussein)

I Tyskland på 20-30-tallet snakket man om mannsforbund. Man ser det samme med mannsoverskuddet i Midtøsten. Våpenkult og machokult. Landet er kjørt totalt i senk, men det forhindrer ikke at man kan gå løs på naboen.

Hezbollah supporter Hassan al-Sayyed chants slogans as mourners carry the coffin of his son Mohammed, who was killed during Thursday clashes, during his funeral processions in the southern Beirut suburb of Dahiyeh, Lebanon, Friday, Oct. 15, 2021. The government called for a day of mourning following the armed clashes, in which gunmen used automatic weapons and rocket-propelled grenades on the streets of the capital, echoing the nation’s darkest era of the 1975-90 civil war. (AP Photo/Bilal Hussein)

Når noe stort skjer utløser det en kollektiv harme som flommer som en ustoppelig elv. Historie, kultur, religion flyter sammen og alle blir del av den menneskelige elven.

Akkurat som man på tredvetallet i Tyskland snakket om massen, kan man snakke om massen i Midtøsten.

Forstår politikerne at de har invitert denne menneskelige elv til Vest-Europa og at når tiden er inne vil også kvinnene deres delta.

Resultatet av dette kollektive hatet finner vi i moskeen i Kandahar som ble rammet av en selvmordsbomber under fredagsbønnen. Det sier en del om forholdet til religionen at man kan sprenge troende i bønn i luften.

Det skulle antyde at man har et helt annet forhold til religion og andres liv enn det avkristnede, oversensitive vestlige har.

People view the damage inside of a mosque following a bombing in Kunduz, province northern Afghanistan, Friday, Oct. 8, 2021. A powerful explosion in the mosque frequented by a Muslim religious minority in northern Afghanistan on Friday has left several casualties, witnesses and the Taliban’s spokesman said. (AP Photo/Abdullah Sahil)

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.