I et intervju med NRK bekrefter politimester Ole B. Sæverud i Sør-Øst politidistrikt at politiet var bevæpnet første gang de tok kontakt med gjerningsmannen i Kongsberg. Så langt tyder mye på at de to politifolkene ble så opptatt av egen sikkerhet at gjerningsmannen klarte å stikke av og drepe fem personer før politiet atter fikk kontroll på ham.

Angrepet startet klokken 18.12, i en Coop Extra-butikk i sentrum, hvor flere personer ble angrepet. Første melding om at noen skjøt med pil og bue, ble loggført klokken 18.13, og en patrulje ble gitt bevæpningsordre og sendt mot stedet. Disse to politifolkene hadde altså skytevåpen og var på plass i Coop Extra-butikken klokken 18.18.

Det er uklart hvor mange sivilister og ansatte som var til stede i butikken. En politimann som ikke var i tjeneste, ble skutt i skulderen med en pil. Dermed hadde gjerningsmannen allerede vist dødelig intensjon, noe som også fremgår av at operasjonssentralen definerte hendelsen som PLIVO (pågående livstruende vold) klokken 18.17.

Ifølge instruksen innebærer dette at «Politiet skal umiddelbart iverksette tiltak mot gjerningspersonen(e) for å nøytralisere disse raskest mulig». Her kan altså politiet om nødvendig bruke dødelig vold for å forhindre at sivile settes i ytterligere fare. Siviles sikkerhet har høyeste prioritet.

Inne i butikken avfyrte gjerningsmannen to piler mot politifolkene, men likevel hevder politiet at de ikke kom i posisjon til selv å avfyre skudd. Det er en forunderlig påstand rundt siktlinjer, med uklare omstendigheter bak. Politimester Sæverud forklarer til NRK med få detaljer hva som så skjedde:

– Mens de prøver å komme i posisjon for å gjøre noe, og å få tilført verneutstyr som gjør dem i stand til å gå inn i mer krevende situasjoner, så kommer gjerningsmannen seg ut.

Det innebærer at politifolkene på åstedet mistet oversikten over situasjonen, i den grad at de ikke evnet å holde gjerningsmannen under oppsyn og kontroll, antagelig fordi de ville sikre seg selv.

Uansett hvordan man snur og vender på det, innebærer det at ansatte, kunder og sivile dermed var i gjerningsmannens vold, selv etter at væpnet politi var kommet til stede. Dette kunne fort blitt en gisselsituasjon, men gjerningsmannen kom seg altså ut, og resultatet ble at gjerningsmannen begikk fem drap, også inne i bolighus, før han ble funnet og pågrepet i Hyttegata klokken 18.47.

Hvis dette bildet er riktig, gir det et ganske uhyggelig gufs fra ti år tilbake, da politiet heller ikke den gang evnet å stoppe terror før det var for sent – delvis på grunn av mangel på beredskap, organisasjon og instrukser, og delvis av frykt for politifolks egen sikkerhet.

Alt tyder altså på at det blir en ny oppvask og gjennomgang av norsk terrorberedskap.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.