Mannen som siktet etter drapene på Kongsberg, har vært i avhør. – Han erkjenner forholdene, opplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen.

Den siktede ble pågrepet på Kongsberg onsdag kveld. Natt til torsdag gikk politiet ut med at det dreier seg om en 37-åring som er dansk statsborger, men bosatt i Kongsberg.

Han var i avhør natt til torsdag.

– Mannen erkjenner de faktiske forhold, opplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til NTB.

Overfor TV 2 bekrefter hun også at siktede er en kjenning av politiet i forbindelse med flere ulike forhold. Han skal også ha vært i kontakt med helsevesenet flere ganger.

Rykter i sosiale medier
Politiet gikk ut med opplysningene om den siktede mannen for å avkrefte en del av ryktene som har versert i sosiale medier etter hendelsen.

– Politiet bekrefter denne informasjonen om siktede fordi det verserer mange rykter i sosiale medier om mulige gjerningspersoner som ikke kan knyttes til de alvorlige handlingene, skrev politiet i en pressemelding.

Mannen ble fraktet til politihuset i Drammen. Advokat Fredrik Neumann er hans forsvarer.

– Jeg har snakket med min klient, og vi har vært i avhør, sier advokaten VG.

– Han samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsen, legger forsvareren til.

Det er ifølge politiadvokat Mathiassen ikke avgjort om det blir varetektsfengsling torsdag.

Pil og bue
Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Politiet har opplyst at det var en konfrontasjon mellom dem og gjerningsmannen før han kom seg unna. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse onsdag kveld.

I tillegg til de fem drept er to personer skadd.

Politiadvokat Mathiassen bekrefter overfor NTB at det er brukt andre våpen i tillegg til pil og bue.

Skadd politimann
En av de skadde er en politimann som var i en butikk, et av åstedene, på fritida.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

NTB fikk torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa Aas onsdag.

Samtidig mener politiet at gjerningsmannen handlet alene, og det pågikk sent onsdag ikke noe aktivt søk etter flere personer.

Vitne: Stor aktivitet
Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Politiet har opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400. De har varslet ny informasjon om pressehåndtering klokka 7.30 torsdag morgen.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.