Mandagens skoleangrep i Malmø var ikke unikt. I løpet av det siste halvåret har det skjedd tre alvorlige angrep i Skåne. Det stilles nå spørsmål om hvor trygge barna egentlig er i svenske skoler.

To kvinnelige lærere ble mandag drept av en 18 år gammel student. Drapene skjedde på Malmö Latingymnasium i Skåne, og gjerningsmannen kunne raskt arresteres av politiet.

Tirsdag formiddag holdt Malmø politi en pressekonferanse for å informere om hendelsen og hvordan etterforskningsarbeidet skrider frem. Men i tillegg til selve angrepet kom en annen sak i fokus: Sikkerhet i svenske skoler.

ESLÖV, SVERIGE 20210819.
En person er skadet på videregående skole i Eslöv, En person er pågrepet utenfor skolen.
Foto: Johan Nilsson/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Skoleangrepet mandag kveld var det tredje på et drøyt halvår i Skåne: 19. august 2021 gikk en maskert 15 år gammel elev ved en videregående skole i Eslöv til angrep på en lærer med kniv. Eleven ble 22. desember dømt til lukket ungdomsanstalt i to og et halvt år for drapsforsøk mot lærer, og ni tilfeller av grovt ulovlige trusler mot elever og ansatte. 10. januar i år gikk en 16 år gammel elev ved en videregående skole i Kristianstad til angrep på klassekameratene med kniv. En gutt ble alvorlig skadet og en lærer ble fraktet til sykehus.

KRISTIANSTAD, SVERIGE 20220110.
Politisperringer utenfor en skole i Kristianstad.
En tenåringsgutt er alvorlig skadet i forbindelse med et knivangrep på en skole i Kristianstad. Ifølge opplysninger er en væpnet tenåring nå arrestert, etter å ha forsøkt å angripe både lærere og elever.
Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

De to gjerningsmennene, 15-åringen i Eslöv og 16-åringen i Kristianstad, skal ha hatt nærkontakt med hverandre. Under pressekonferansen meldte Petra Stenkula, politimester i Malmö, at de nå prøver å finne ut om gjerningsmannen fra Malmö Latin også har hatt kontakt med førstnevnte.

Spørsmål ved sikkerheten

I løpet av 2000-tallet ble syv mennesker drept og en rekke skadet i totalt åtte skoleangrep i Sverige. Et annet angrep der en elev ved en skole i Malmø hadde planlagt å utføre en massakre på skolekameratene sine, ble forhindret av politiet i 2004.

Under pressekonferansen ble det stilt gjentatte spørsmål om hvor trygge barna egentlig er i svenske skoler, men svarene var få.

– En skola ska vara en trygg plats – trygg för elever och trygg för lärare. Ingen ska behöva vara rädd på en skola, sa Petra Stenkula, politimester i Malmø.

Men risikoen for at skoleangrep finner sted i Sverige er betydelig, noe skolene er klar over. Som en del av sikkerhetsarbeidet og for å forberede elever og lærere på mulige skoleangrep, har svenske skoler praktisert såkalt «innkvartering» i noen år nå. Det betyr at elevene og lærerne som er på skolen under et angrep låser seg inne i klasserommene sine i stedet for å prøve å evakuere.

– Planen är att skolpersonal ska börja inrymning omedelbart, innan de har fått kontakt med polis. Men om det har hänt i det här fallet vet vi idag inte, sa Anneli Schwartz, administrativ direktør i Malmö Stad.

Schwartz understreket at kommunen og skolene samarbeider med politiet og at det er planer for hvordan sikkerheten kan forbedres ytterligere, men at man i dag ikke har kommet så langt at det er vektere ved skolene.

Dette har skjedd:

Første alarmmelding kom til Politiet klokken 17.12 mandag kveld. Det var gjerningsmannen selv som ringte inn for å meddele at han hadde drept to personer ved Malmö latinskole, og at han ventet på politiets ankomst i tredje etasje. Politiet opptrådte etter rutinene som gjelder ved en såkalt PDV-hendelse (pågående dødelig vold) og gjerningsmannen kunne pågripes ti minutter etter alarmen.

Noen timer senere meldte politiet at to kvinnelige lærere ved skolen døde av skadene, og at den arresterte var en 18 år gammel elev ved skolen som angrep ofrene med øks og kniv.

Den pågrepne studenten er bosatt i Trelleborg. Han er ikke tidligere mistenkt for lovbrudd og står ikke i Politiets kriminalregister. Politiet etterforsker nå om det er noen tilknytning til voldelige miljøer.

Malmö latinskole vil være stengt på ubestemt tid. Skolen regnes som et åsted og politiet foretar tekniske undersøkelser på stedet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.