Stadig flere «nye svensker» finner seg til rette i vårt naboland.  Foto fra Malmø: Steen Raascou.

Sverige er fortsatt landet der nærmest «alle får opphold». For kvinnen fra Gaza var det nok å vise til en litt plagsomt giftelysten mann i hjemlandet. Dermed var det hele i boks, etter en kort runde i retten.

Sverige har lenge vært ansett som selve honningkrukken for migranter fra tredje verden. Her skal det virkelig ikke så mye til for å få opphold, med alt det innebærer av goder og rettigheter for nyankomne.

Til tross for at svenske politikere i senere tid har gitt inntrykk av skjerpede regler for innvandring, er det fremdeles nokså «lett match» å få bli i landet. Det gjelder bare å ha en «historie» å fortelle.

Samnytt skriver om en sak der en kvinne fra Gaza nylig scoret full pott i så måte, basert på en temmelig selsom beretning.

En kvinna, ”A”, från Gaza sökte asyl i Sverige i september 2019. I Gaza ska hon ha drabbats av en påstridig friare som vid två tillfällen bett om hennes hand.

Hun ble altså fridd til to ganger av samme mann. I tillegg hevder hun at beileren skal ha prøvd å trekke henne inn i en bil, og at han har «mektig familie».

Dette høres for de fleste ut som en nokså tynn suppe med tanke på å innvilges asyl.

Det mente også det svenske Migrationsverket (tilsvarende norske UDI), som først avslo hennes søknad. Man syntes rett og slett hennes historie var «udetaljert», og trodde ikke helt på det. Hun fikk derfor ikke innvilget asyl i Sverige.

Migrationsverket beslutade om utvisning varpå hon överklagade till migrationsdomstol.

Men siste ord var naturligvis ikke sagt. Hun klagde saken videre til rettsapparatet, der hun møtte større forståelse for sin «situasjon»:

I en kortfattad dom om fyra sidor kommer migrationsdomstolen i Malmö fram till att kvinnan ska få uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige. I sin slutliga motivering skriver domstolen:

Frågan är då om A även gjort sannolikt att hon riskerar motsvarande behandling vid ett återvändande idag. Av A:s uppgifter framgår att mannen frågat efter henne hos hennes pappa och småsyskon. Pappan har också uppgett att mannen ska ha sökt efter A i Egypten.

Frieren skal altså «ha spurt etter henne». Retten fortsetter:

Det saknas anledning att ifrågasätta A:s uppgifter att hennes pappa uppgav att mannen var inflytelserik och hade inflytelserika släktingar. Uppgifterna är relativt vaga. Med tanke på A:s ålder framstår hennes förklaring om att pappan inte ville oroa henne som rimlig.

Retten mener at det ikke finnes tilstrekkelig grunn til å tvile på denne historien, og dermed er saken i boks.

Asyl innvilget, velkommen til Sverige!

Les også:

Malmö blir mindre og mindre svensk – mer enn halvparten av befolkningen er innvandrere

Høsten er lesetid, bestill gode bøker i dag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂