Aksjonsgruppen Extinction Rebellion har fått over én million kroner i donasjoner. Nesten halvparten kommer fra investor Carsten Hjelde.

– Jeg synes sivil ulydighet er greit innenfor visse rammer, sier investoren til Dagens Næringsliv.

I forrige uke blokkerte Extinction Rebellion veikryss og trafikk i Oslo, tok seg inn i resepsjonen til Olje- og energidepartementet og hengte opp et banner fra taket på hovedkontoret til Equinor. Til sammen ble 174 personer arrestert og bøtelagt for totalt 2,1 millioner kroner.

Carsten Hjelde, som investerer utelukkende ut ifra FNs bærekraftmål, har donert en halv million kroner for å dekke bøtene. Han sier han mener det er prinsipielt feil å bøtelegge engasjerte mennesker.

– De ønsker å skape en diskusjon rundt at vi i Norge neglisjerer klimaendringene. Jeg mener det er uproporsjonal bruk av makt. Dette er ikkevoldelige symbolaksjoner og det mener jeg er helt innenfor i en demokratisk debatt, sier han til DN.

Torleif Torgersen, som er talsperson for Extinction Rebellion, sier de har fått donasjoner på over 1,1 millioner kroner til bøter og reiseutgifter.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for å få en slik støtte. Alle som er med er klar over bøtenivået og går inn i dette vel vitende om størrelsen på bøtene og er forberedt på å betale dette privat, sier han.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.