Flere medier fanget lørdag opp nyheten om at journalist og forfatter Alf R. Jacobsen har begynt som redaktør i Document. De klarer ikke la være å omtale Document som «omstridt» og «kontroversielt».

Ville de samme mediene omtalt Klassekampen på samme måte? Nei, selvsagt ikke. Det er høyreorienterte som skal stemples. I norske journalisters øyne er ytre venstre sentrum, ganske enkelt fordi dét er deres eget orienteringspunkt.

Både NRK, Avisa Oslo og bransjenettstedene Journalisten.no og Medier24 omtalte redaktøransettelsen lørdag, etter at Document selv meldte om den fredag i Doc-TV.

Journalisten fastslår nøkternt at Jacobsen nå er tilknyttet Document.no som redaktør, og at hans bok «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» denne uken kom ut på Document Forlag.

Også Medier24 registrerer nyheten saklig. Nettstedet omtaler, i likhet med Journalisten, Jacobsens lange karriere i norsk presse og lange rekke av bokutgivelser, og viser til at flere av dem er prisbelønte.

Derimot er NRK og Avisa Oslo nøye med å påpeke at Document er henholdsvis «kontroversielt» og «omstridt».

Dette er Avisa Oslos forsøk på å forklare sin karakteristikk av Document:

«Nettstedet er omstridt, blant annet for sin kritiske holdning til innvandring og integrering og islam.»

Å være kritisk til innvandring, integrering og islam gjør deg «omstridt».

I norske mediers øyne kan man gjerne bortforklare høy kriminalitet, lav sysselsetting, jødehat og negativ sosial kontroll blant innvandrere. Alt dette og mer til kan du gjerne feie under teppet, det gjør deg hverken «omstridt» eller «kontroversiell».

– Jeg gjør det jeg tror på

Avisa Oslo har vært i kontakt med Jacobsen:

– Hvordan vurderer du det å inngå et samarbeid med et så kontroversielt nettsted?

– Jeg synes ikke det er kontroversielt overhodet.

– Hvordan tror du dette påvirker ditt omdømme?

– Jeg foretar ikke omdømmebetraktningen. Jeg gjør det jeg tror på. Om du setter omdømme foran ytringsfrihet, gjør du feil prioritering.

«Jeg gjør det jeg tror på.» Forstår den jevne journalist overhodet hva Jacobsen snakker om? Det må fortone seg som gresk for de fleste av dem.

– Fremragende nettsted

Overfor Avisa Oslo grunngir Alf R. Jacobsen overgangen med at han tror på ytringsfriheten, og han karakteriserer Document som et «fremragende nettsted».

– Det er ingen annen grunn enn at jeg tror på ytringsfriheten. Det er snart på tide at massemedia slutter å marsjere i takt, og det er på høy tid at alternative stemmer blir hørt, sier han.

– Ytringsfriheten er i fare, legger han til.

«Om du setter omdømme foran ytringsfrihet, gjør du feil prioritering.» Jacobsens påpekning burde få mange norske journalister og redaktører til å rødme av skam.

Spørsmålet er om de eier skamvett.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.