Konfirmasjonsbilde av Birgitte Tengs. Foto: Våge studio / NTB

Politiet har siktet en mann i 50-årene for drapet på Birgitte Tengs, som ble funnet drept på Karmøy i mai 1995. Mannen er også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen, som ble funnet drept ved Bore kirke i 2000.

Mannen i 50-årene har vært en del av tidligere etterforskninger av Tengs-drapet. Han har imidlertid ikke vært tidligere siktet, men politiet har innhentet nye opplysninger.

Siktede er blitt avhørt onsdag og torsdag. I tillegg er det gjennomført flere vitneavhør.

Mannen har ikke erkjent drapet på Birgitte Tengs. (NTB)

Drapet på Birgitte Tengs har vært en smertebyll for familien og for politiet. Birgitte Tengs fetter ble frikjent for drapet men dømt til å betale erstatning til de etterlatte. Etter at Høyesterett avviste hans klage, varslet han så sent som i januar i år at han og hans advokat Arvid Sjødin ville klage Norge inn til FN, nærmere bestemt til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Den siktede mannen er også mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen fra Stavanger, som ble funnet drept i en kum ved Bore kirke i Klepp kommune 26. oktober 2000. Her ble hennes tidligere kjæreste først siktet for drapet, men denne siktelsen ble frafalt. I 2015 ble fire menn siktet for drapet, men siktelsen ble frafalt.

Begge drapene har vært gjenstand for stor oppmerksomhet i norsk offentlighet, særlig etter at Kripos opprettet en såkalt cold case-enhet og tok opp sakene på nytt.

To uavhengige etterforskninger

– Det har vært to uavhengige etterforskninger av drapene på Birgitte Tengs og Tina Jørgensen. Det har likevel vært naturlig for politiet å se etter eventuelle sammenhenger, sier politiinspektør Unni Byberg Malmin.

– Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Stavanger i tidsrommet da Tina Jørgensen forsvant. Dette sammenholdt med andre opplysninger i saken, gjør at han har fått status som mistenkt. Han er avhørt i saken og erkjenner ikke straffskyld, sier Malmin.

Mannen fremstilles i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes fredag klokka 14. Politiet vil be om fengsling i fire uker med alle restriksjoner. Advokat Stian Kristensen er oppnevnt som hans forsvarer.

Sørvest politidistrikt vil holde en pressekonferanse på politihuset i Stavanger fredag klokka 12. (NTB)

Ifølge politiinspektør Lars Ole Berge er den siktede mannen tidligere straffedømt, men han ønsket ikke å utdype hva mannen er dømt for.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.