Taliban-styrker har allerede tatt i bruk erobret vestlig materiell, som her uniformer og en Humwee militærvogn. Foto: AP Photo/Wali Sabawoon.

En offentliggjort oversikt viser i detalj hvilke enorme militære ressurser Biden-regjeringen har etterlatt intakt til Taliban. Dette gjør terror-styret til en av regionens best utstyrte militærmakter.

Det har en stund vært kjent at USA med sin panikkpregede og oppsiktsvekkende dårlig planlagte retrett fra Afghanistan, overlot en formidabel mengde moderne militærutstyr til terroristene i Taliban.

En nylig offentliggjort oversikt fra BWF Military News viser i detalj hva det er snakk om (se link til Twitter lenger ned i artikkelen).

Det dreier seg om en lang rekke sorter utstyr og kapasiteter, til dels svært avansert materiell. Både mengdene og utstyrstypene overgår hva mange hadde trodd og fryktet.

Her er oppsummeringen:

Våpen, kjøretøy, annet utstyr

22 174 Humwees (kraftige militære kjøretøy)

634 M 1117 pansrede kampvogner

155 MXX Pro minesikrede kjøretøy

169 M113 pansrede personellkjøretøy

42 000 pickup-er, lastebiler og SUVer

64 363 maskingeværer

8 000 lastebiler

162 043 radioer

16 035 nattkikkerter/nattoptikk

358 530 automatrifler

126 295 pistoler

176 artillerienheter (kanoner)

 

Helikoptre:

33 Mi-17

33 UH-60 Blackhawk

43 MD 530

 

Fly:

4 C-130 transportfly

23 Embraer EMB 314/A29 Super Tucano

28 Cessna 208

10 Cessna Ac-208 Strike aircraft.

Det er dog uvisst hvilken mulighet Taliban har til å nyttiggjøre seg alt det avanserte utstyret, som fly og helikoptre. Men i den store regjeringsstyrken som har overgitt seg til Taliban, finnes det både flygere og annet personell som er opplært i å bruke og vedlikeholde mye av dette. Disse kan muligens overtales eller presses til å gjøre aktuelle utstyret operativt for Taliban.

Mange vil være bekymret ved tanken på at en organisasjon som Taliban er i besitttelse av et stort antall moderne helikoptre og fly, til dels angrepsfly som Embraer EMB 314/A29 Super Tucano og Cessna Ac-208 Strike aircraft. Det gir slike grupperingen en helt ny dimensjon i videre krigføring og spredning av islamisme i regionen.

Dessuten vil deler av utstyret være av stor interesse for Talibans «nye venner» i Kina og Russland. Eksempelvis er blant annet avansert nattoptikk, radioutstyr og diverse elektronikk i helikoptre områder der USA er langt fremme. De nevnte land vil trolig strekke seg langt for å tilegne seg (stjele) denne teknologien.

I saken fra BWF Military News listes det også opp en oversikt over det tilsynelatende slagkraftige afghanske militærapparatet som USA og andre vestlige land har brukt kolossale summer på å stable på bena og holde i gang:

182 071 mann, Hæren og Flyvåpenet

118 628 mann, Politi og paramilitært sikkerhetspersonell.

Til sammen 300 699 mann innrullert.

 

Det viste seg altså at Afghanistans regjeringsstyrker var en oppblåst «papirhær» ute av stand til å yte nevneverdig motstand mot en temmelig rufsete Taliban-styrke på noe over 70 000 mann.

Taliban var til dels dårlig organisert, kom kjørende i lette jeeper og var stort sett bevæpnet med håndvåpen, mye av utdatert type. Deres styrker var antatt å være temmelig sjanseløse mot moderne militære styrker, som man trodde afghanske regjeringsstyrker var.

På papiret er Taliban plutselig blitt en av regionens aller best utstyrte militære makter, takket være det mange mener er historisk dårlig håndtering fra Biden-administrasjonen. Ikke minst stilles det nå spørsmålstegn ved kompetansen til den militære ledelse Biden har valgt å ha med på laget. Få er imponert over hva de har utrettet i denne situasjonen.

 

Nå er den her! Årets boknyhet, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Husk å støtte Document:

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂