Pakistans fungerende statsminister Anwaar-ul-Haq Kakar hevder våpen USA etterlot seg i Afghanistan, nå har havnet i hendene på opprørere i Pakistan.

Foruten våpen skal opprørerne i Tehreek-e-Taliban (TTP) også ha fått fatt i amerikanske nattkikkerter og annet avansert utstyr, noe som har styrket dem i kampen mot pakistanske regjeringsstyrker, sier Kakar.

– De framstår nå som en ny utfordring, sier han.

Det foreligger ikke konkrete opplysninger om hvor mye våpen og militært utstyr USA etterlot seg under den kaotiske tilbaketrekningen da Taliban rykket inn i Kabul i august 2021, eller hvor mye som siden har funnet veien over grensa til Afghanistan.

TTP-opprørere har den siste tiden offentliggjort kunngjøringer og videoer der de hevder å være i besittelse av avanserte våpen, blant annet varmesøkende raketter og automatvåpen med lasersikter.

Mens TTP tidligere angrep pakistanske regjeringsstyrker fra kloss hold med enklere automatvåpen av typen AK-47, skal de nå være i stand til å gjennomføre slike angrep fra lengre hold og med større presisjon.

Taliban fikk tilgang til alt fra helikoptre til pansrede kjøretøy og avanserte våpen da USA og Nato trakk seg ut, og amerikanske tjenestemenn har bekreftet at det var snakk om store mengder.

Taliban og TTP er to ulike grupper, men regnes som allierte. Det er uklart om TTP har kjøpt våpen fra de nye makthaverne i Kabul, eller om de har fått dem.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.