Josefine Gjerde fra MDG frykter at åpningen av samfunnet vil føre til en klamydiabølge blant de unge, og ønsker gratis prevensjon. Utspillet kommer etter at helseminister Bent Høie aller nådigst åpnet for at det nå er greit med «one night stands» igjen.

Pandemien og nedstengningene førte til en nedgang i antall kjønnssykdommer i  2020. Gjerde frykter at åpningen av samfunnet kan få motsatt konsekvens.

– Det siste vi unge trenger etter korona er en klammaepidemi (sic). God seksuell helse blant unge bør bli en politisk prioritet, men foreløpig møter unge lange køer på helsestasjonene og må betale for både prevensjon og graviditetstester selv.

Regjeringen må nå prioritere ungdommen, sier Gjerde. Det skal være Statens oppgave å sørge for at ungdommen kan ha trygg sex.

– Prevensjon, som kondomer og p-piller, må være gratis. Også andre langtidsvirkende prevensjonsmidler må bli gratis for alle under 30 år.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.