ChildPress er en internasjonal organisasjon som bruker barn som journalister. I flere byer i Sør-Norge blir avisen distribuert som bilag av Agderposten og andre lokalaviser. I tillegg blir avisen delt ut i ulike sentrum.

Nå har de unge journalistene laget valgkampbilag. 40.000 aviser gikk i trykken for noen dager siden.

Der tar de blant annet opp utspillet fra leder av Arendal FrP, Maurith Fagerland, som skapte oppstyr da hun satte spørsmålstegn ved ungdommers evne til å forstå komplisert politikk. Hun uttalte blant annet at de unge ikke har en godt nok utviklet hjerne til å ta inn all informasjon i klimadebatten. Dette førte til sterke reaksjoner.

Les også: Er ungdom virkelig så fryktelig smarte?

ChildPress lar motstemmene komme til orde. Oda Sofie Pettersen fra MDG siteres:

«Jeg synes barn er ganske gode allerede, så jeg synes alle voksne burde lytte mer til dere!»

De siterer Agderposten:

«Inger Brokka de Ruiter (SV) kaller uttalelsene for misvisende og mener Fagerland (FrP) sprer falske nyheter og konspirasjonsteorier. – Vi må forvente faktabaserte innlegg fra talerstolen. Det vi hørte i dag er farlig», står det i Agderposten.

De unge journalistene har deretter arrangert et politisk kappløp, hvor de ulike partiene vurderes ut fra tre politiske temaer: helse, klima og inkludering.

Artikkelen fortsetter etter annonsen

Rødt, MDG og SV får tre smilefjes, og kommer best ut av kappløpet. Deretter følger KrF og Venstre med to smilefjes. Helt på bunnen finner vi FrP, som får tre sure emojis.

Men hvorfor er det akkurat helse, klima og inkludering som er temaene? Hvorfor ikke kriminalitet, mobbing, innvandring?

Dessuten: Hvilke kriterier bruker ChildPress for å vurdere politikken til ulike partier? Det er jo akkurat der man finner politisk uenighet: Man kan være enige om at klimaendringer er et problem, slik f.eks. Høyre og MDG er. Men man kan allikevel komme til helt forskjellige løsninger.

Hva betyr egentlig inkludering? Betyr dette at de innvandringsliberale får ekstrapoeng? Er det barna som har utformet kriteriene og vurdert svarene til de ulike partiene?

Det fremstår som en barnslig form for indoktrinering. Så små barn har ikke forutsetninger for å forstå politikk, kun slagord. Det er kanskje nettopp derfor partier på venstresiden ønsker å gi 16-åringer stemmerett?

Barna som engasjerer seg i ChildPress fortjener honnør, og de lærer utvilsomt mye. Men som alltid står det voksne bak slike organisasjoner. I dette tilfellet er initiativtager for den internasjonale organisasjonen Fysio Educatief, som er en nederlandsk aktør rettet hovedsakelig mot barn.

På sin hjemmeside skriver de:

Fysio Educatief brings knowledge and talent of practitioners, specialists and scientists together. Especially from those committed to kids.
On a regular basis, we organize gatherings of people, both from the work field and with a scientific approach, to create beautiful products together.

Oppdatering: En leser gjorde oss oppmerksomme på at Fysio Educatif blant annet finansieres av International Step by Step Association (ISSA), som igjen delfinansieres av Open Society Foundation. Dette er en NGO som ledes av mangemilliardæren George Soros.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂