Kjøpesentrene er åpne. Bryllup er ok. Men skal du ta en tur rundt Hafrsfjord, må du forholde deg til noe meget spesielt: enveiskjøring for gående.

Et skilt forteller dem som våger seg ut på en spasertur i fri luft, at det bare er lov å gå i en spesiell retning.

– Det er uforståelig at de har satt opp dette skiltet. Av alle plasser det er smittefare, så er det i hvert fall ikke her, sier Ingjerd Godal Vold til Aftenbladet.

Vold liker å gå rundturen, som er i nærheten av monumentet «Sverd i fjell». Selve symbolet på at Norge ble samlet til et rike, under ledelse av Harald Hårfagre, etter slaget i Hafrsfjord.

Dette er noen få kilometer fra mitt hjem, et sted vi gjerne sykler til om sommeren for å kjøpe is til ungene. En flott tursti er etablert i området. Men i vår hysteriske tidsalder er det «enveisgåing» som gjelder.

For Stavanger kommune frykter smitte. Vold er uenig i premisset.

– Jeg synes det er veldig rart. Jeg jobber i skolen, hvor alle går tett i tett. Jeg kan gå på Madla Amfi, fullt av folk. Nå kan jeg til og med dra i bryllup. Men jeg kan ikke gå begge veier rundt Hafrsfjord.

Skiltet som er satt opp, er som tatt ut av en Monty Python-sketsj:

«Inntil videre enveisgåing på det smale tråkket langs sjøen de neste 170 meterne, på grunn av korona-smittefare. Gå opp kjøreveien til venstre, grønn linje på kartet».

Vold har kontaktet kommunen for å få en forklaring, men uten hell. «Inntil videre» tolkes som «for alltid», føler den glade turgåeren. Litt som den midlertidige inntektsskatten eller den også midlertidige innføringen av 2 prosent MVA.

– Det ser ikke ut til at de skal ta det bort. Jeg har ingen opplevelse av at folk har gått i kø her, verken før eller under korona, så da velger jeg å gå her og bryte reglene. Men jeg føler meg jo ikke velkommen.

Andre turgåere bekrefter at de gir blaffen i pålegget, og går akkurat slik som de ønsker. Respekten for politikere vokser ikke akkurat av slike meningsløse reguleringer.

Ifølge rådgiver Aina Hovden Lunde i parkseksjonen i Stavanger kommune er det publikum selv som har etterlyst tiltakene. Det kunne visstnok enkelte steder være vanskelig å passere hverandre og samtidig opprettholde reglene om trygg avstand.

Lunde forstår frustrasjonen, men understreker at vaksinen ikke endrer på reglene om å holde avstand. Hun beklager at turgåere føler seg lite velkomne.

– Vi vil jo at folk skal bruke turstien. Jeg må presisere at det fortsatt er lov å gå tur der, ruten er bare lagt om i den ene retningen. Vi kan kanskje informere bedre om dette. Folk skal ikke føle seg uvelkomne

Stavanger Aftenblad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.