– Urettferdig og uforståelig. Slik reagerer Stian Robberstad på baren Matros i Stavanger etter et besøk av skjenkekontrollen nylig. Han uttrykte sin frustrasjon på Facebook, og Aftenbladet har nå omtalt saken.

Overskriften på Robberstads frustrerte innlegg på Facebook var «Salmer fra en bar», og beskriver en meget pirkende skjenkekontrollør.

En sen og kald kveld fikk vi hyggelig besøk av skjenkekontrollen på Matros. Det var femte eller sjette gang de tok turen innom i løpet av relativ kort tid, uten å ha noe særlig å utsette. Da alt viste seg å være i orden ble det påpekt at vi hadde vinflasker på bordene med stearinlys i og at vi hadde et «vinskap» stående på gulvet ca tre meter fra baren.

– Ja, vinskapet er til å oppbevare vin i da vi har ekstremt liten plass i baren, vi har dessverre ikke lager så da er dette eneste løsningen.

– Hva mener du? Vinflasker? Reklame? Vi er på en bar, folk kommer hit for å drikke vin.

– Nei, vinskapet er ikke plassert der for å reklame for vin, vi trenger det for å oppbevare vin på en forsvarlig måte og har dessverre ikke plass noen annet sted i lokalet.

– Om jeg er klar over at det ikke er lov å bruke gamle vinflasker som lysestaker? Hva mener du? Det er brukte vinflasker med en masse stearin på, ingen føler seg presset til å kjøpe vin fordi vi bruker dem som lysestaker, det er for å skape stemning, dessuten er det et godt eksempel på gjenbruk.

Kontrollen endte opp med at skjenkestedet får en prikk.

Robberstad har fått massiv støtte etter at han delte sin opplevelse på Facebook og Instagram onsdag, skriver Stavanger Aftenblad.

Om vinflaskene med stearinlys, sier bareier Robberstad dette:

– Det er brukte vinflasker med en masse stearin på, ingen føler seg presset til å kjøpe vin fordi vi bruker dem som lysestaker, det er for å skape stemning. Dessuten er det et godt eksempel på gjenbruk.

Bareieren sier at han ikke har noen som helst planer om å etterfølge pålegget om å fjerne vinflaskene og vinskapet.

– Jeg ser dette som en sjanse til å løfte fram en diskusjon om alkoholloven og markedsføringsloven. Lovene er overmodne for fornyelse. Jeg synes dette blir for dumt, og er urettferdig. Jeg håper å få med meg noen lokale politikere på å ta opp kampen mot slikt regelrytteri, og håper at den sunne fornuft kan seire.

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson ert en av de som har reagert på vedtaket.

– Vi har en skjenkekontroll som slår ned på at baren bruker vinflasker som lysestaker. En bar som vel ikke akkurat er forbundet med overstadig beruselse, skriver Kristjánsson på Facebook.

Skjenkekontrollen henviser til kommunen, hvor juridisk bemerker følgende:

«Juridisk bemerker at vinflasker og lysestaker og et vinskap som ikke står i tilknytning til baren omfattes av massekommunikasjonsbegrepet i alkoholforskriften § 14-2.»

Juridisk mener at formålet med lysestakene og vinskapet mest sannsynlig er å fremme salg av alkoholholdig drikke, og at også reklameforbudet er overtrådt.

Vinflaskene og vinskapet vil være alkoholreklame hvis «en ikke uvesentlig del av dem reklamen henvender seg til må antas å ville oppfatte den som reklame for alkoholholdig drikk».

Ulovlige vinflasker i Matros bar. Foto: Facebook/ Robberstad

Konklusjonen er:

«Juridisk legger til grunn at lysestakene og plasseringen av vinskapet utgjør et brudd på alkoholreklameforbudet.»

Slik behandles altså arbeidssomme og kreative nordmenn som skaper arbeidsplasser og forsøker å overleve. Nettopp hotell- og restaurantnæringen er jo veldig hardt rammet av konkursbølgen som flommer over Norge for tiden. Samme bransje var også hardt rammet av nedstengingene under covid-panikken.

Bransjen kjenner jeg godt, og jeg vet at mange av de som jobber der jobber hardt for relativt lav lønn. Det dreier seg altså om «vanlige folk».

Slike historier forsterker bare min overbevisning om at en antistatlig holdning er helt på sin plass.

Personlig har jeg ikke besøkt akkurat denne baren, men neste gang jeg våger å besøke Stavanger sentrum skal jeg ta en øl eller to på Matros i ren trass. Og disse vinflaskene med stearinlys i vil neppe påvirke meg til å velge rødvin.

Les også:

En liten tur ut av isolasjonen førte til møter med desperate mennesker

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.