Onsdag er det fem år siden Mohamed Lahouaiej-Bouhlel satte seg inn i en 19 tonn tung lastebil og kjørte inn på strandpromenaden i Nice som var tjukk av folk ute for å se på fyrverkeriet i anledning nasjonaldagen 14. juli.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel pløyet inn i mengden, akkurat som Rakhmat Akilov  på Drottninggatan i Stockholm, og Anis Amri på Breitscheidplatz i Berlin. Av en eller annen grunn husker mediene dårlig og er ute av stand til å se paralleller. Høyreekstremisme har de derimot ser de tendenser til over alt. Lengst har dette kommet i USA der Biden går til krig mot hjemlige terrorister.

En lastebil er et brutalt våpen og de som overlevde er skadet for livet. Det gjelder særlig barna.

– Vi har fortsatt pasienter som forteller om stadig tilbakevendende mareritt og som gjenopplever angrepet, forteller Florence Askenazy, som leder sykehusets arbeid medoppfølging.

– Dette er først og fremst barn i barneskolen som var vitne til at folk fikk revet av armer og bein, og som så andre forferdelige ting da de var små. De har mareritt om hoder som blir kappet av og lastebiler som kommer fra alle kanter, forteller hun.

300 barn

Mange av dem som overlevde har siden levd med traumer etter terrorangrepet, blant dem rundt 300 barn som fortsatt blir fulgt opp av psykiatere ved Lenval-sykehuset i Nice.

– Vi har fortsatt pasienter som forteller om stadig tilbakevendende mareritt og som gjenopplever angrepet, forteller Florence Askenazy, som leder sykehusets arbeid medoppfølging.

– Dette er først og fremst barn i barneskolen som var vitne til at folk fikk revet av armer og bein, og som så andre forferdelige ting da de var små. De har mareritt om hoder som blir kappet av og lastebiler som kommer fra alle kanter, forteller hun. (NTB)

Lahouaiej-Bohlel rakk å drepe 86 mennesker og såre 458 før han ble skutt av politiet. NTB kaller det «villmannskjøring». Det var et målbevisst angrep for å drepe flest mulig. Ingenting  som gjør at  gjerningsmannen fortjener betegnelsen «villmann». Ingen ville funnet på å kalle Breivik for «villmann».

Den manglende sikkerheten dukket raskt opp som et stort spørsmål. Hvordan var det mulig at Lahouaiej-Bouhlel kunne kjøre 2 kilometer, og hvordan slapp han ut på promenaden i det hele tatt? Det var tatt sikkerhetsforanstaltninger. Det var ikke så lenge siden Bataclan.

.Den første rettssaken kommer først opp november 2022. NTB skriver at politiet fortsatt leter etter «eventuelle medhjelpere». De er allerede funnet. Lhaouaiej- Bohlel hadde folk som hjalp ham å leie bilen og våpen. Akkurat slik det har vært i de andre tilsvarende terroraksjonene: Det står et nettverk bak.