Den totalitære erfaring har noe å gjøre med det indre. En kan kjenne igjen retningen på at det skjer noe med språket. Ordene betyr ikke lenger det samme som før. De dukker opp i nye sammenhenger, og vi læres umerkelig opp til å forstå hva den nye meningen er.

Forfattere som George Steiner og Viktor Klemperer analyserte nazistisk terminologi, Czeslaw Milosz den kommunistiske. Folk undervurderer kraften i kontroll over språket. De har hørt om hvordan kommunistene fjernet folk fra bilder og retusjerte historien. Men mektigere er evnen til å omformulere språket. Det er en måte å omprogrammere hjernen på.

Vi ser det i nydannelsen av meningen i begreper som demokrati, falske nyheter og desinformasjon. Alle handler om at noen vil at du skal tenke i bestemte baner. Det begynte så smått med at politikerne og en del medier ble enige om å omskrive språket slik at man kalte tingene noe annet. Ting var aldri vanskelige, de var krevende. Og alt ble utfordringer. Det var som gymnastiske øvelser. Du hørte dem hver dag fra du sto opp, og umerkelig gled de inn i underbevisstheten, slik at du også begynte å bruke dem. Denne aksepten markerer et trinn i forvandlingen til det nye systemet, og selvsagt er det mange andre tungt ladede ord også, som multikultur og integrering.

De har vært brukt så lenge at vi ikke merker at rollene er byttet om: Det er vi som skal integreres og oppgi vår medfødte kultur og historie. Når man først blir klar over dét, er det ikke vanskelig å se at noen ønsker at vi skal kappe fortøyningene til vår egen historie.

Hukommelse og lojalitet blir en markør for motstand og opprør.

NTB vil ha oss til å kjøpe at Gaza er okkupert, for dét sier FN. Når jeg kommer til Eidsvoll stasjon, møter Gaza meg i form av kvinner i hijab og heldekkende svarte frakker. Det er ingen berikelse. Det er en form for diktatur, akkurat som i Gaza. NTB vil ha oss til å tro at disse menneskene har rett til å angripe og drepe israelere i «selvforsvar». Da vet jeg hvor jeg står: med israelerne.

Noen vil forlede oss til å tro at terror er det samme som menneskerettigheter.

Nietzsche snakket om Umwertung av alle verdier, at verdiene snus på hodet.

Det var en forløper for nazismen. Det er derfor et ytterst dårlig signal at medier og politikere gjennomfører samme øvelse.

Videoen er klar så fort den er ferdig prosessert på Rumble. Følg oss der! Vi er tilbake på YouTube (så lenge det varer), og da har dere mulighet til å chatte med oss over denne episoden kl. 22.00!
Følg oss også på PodBean, iTunes, og alle steder podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner, så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der!