Vi begynner med det nære. Vi gjør en erfaring mange andre har gjort når de kommer til Oslo. Vi skal ta en buss, rute 37, som er flyttet og ikke bare fra et hjørne til det neste, men mange hundre meter. Fra Oslo City til Hammersborggata som er helt oppe ved Sentrum kino. Det tar litt tid før jeg får samlet meg og i mellomtiden går jeg på måfå bort Storgata. Der befinner jeg meg omgitt av narkomane og prostituerte. Jentene er norske og mennene er utenlandske. Ute foran det gamle Polet sitter en gjeng i klynge på gata og gjør klar dagens første «inntak». Jeg ser ikke hva det er, men går skyndsomt forbi. Der narkomane overtar er det mye trash. Slumpreg. Men ingen snakker om at deler av Oslo overtas av slum. Det blir ikke bedre av at Raymond graver opp gatene og aldri blir ferdig. Det gir et preg av unntakstilstand: Stenersgata er et stort hull og har vært det lenge.

Stikkord for denne del av byen er trøstlesløshet. Vanlige folk skyr slike omgivelser. Det er ikke bare krim i seg selv, men søppel og lukter som forteller deg at dette ikke er noe blivende sted.

Oppe ved inngangen til Lovisenberg sykehus driver de og graver opp rennestenen. Jeg spør om det er Marie Lan Berg som er på ferde for å lage sykkelsti. Nei det er for å snevre inn gata slik at folk ikke kjører ut i Geitemyrsveien uten å bremse. Jeg peker på den røde trekanten til høyre. Er det noen bilister som ikke vet hva den betyr? Det virker som om noen – Oslo kommune – er oppsatt på å bruke penger. Raymond har akkurat kjøpt den gamle Vetrinærhøyskolen på Adamstuen til 1,35 milliarder, penger han ikke har, men som skattebetalerne før eller siden må betale.

Prestisjebygg og slum. Det er signaturen til dagens storbyer. Ferd kjøper NRKs hovedkvarter på Marienlyst. Alle vil leke og tenke stort. De gamle institusjonene som bandt menneskene sammen, betyr ikke noe.

Dette er det alvorlige ved planene om å rive Ullevål sykehus.

Den samme megalomanien preger politikken i USA der man vil erstatte amerikanerne med nye velgere og bygge om landet. Dette er planer som kan minne om Stalins femårsplaner.

De fortjener ett navn: Galskap. Satt i system er det totalitært.

Følg oss på Rumble! Følg oss også på PodBean, iTunes, og alle steder podcasts finnes. Husk å rate oss med 5 stjerner så flere likesinnede sannhetssøkere finner oss der! 

 

 

Les også