Danske barn mellom 12 og 15 år skal tilbys covid-19-vaksine, opplyser Sundhedsstyrelsen. Dette vil trolig skje fra september.

– Vaksinen er sikker for dem mellom 12 og 15, og effektiviteten er tordnende høy, sier Sundhedsstyrelsens direktør Søren Bostrøm på en pressekonferanse. Han sier samtidig at han ønsker seg mer kunnskap om sikkerheten for barn og tror dette vil komme i løpet av de nærmeste ukene.

– Vi vil gjerne ha mer data når det gjelder barn. Det forventer vi å få utover sommeren, fordi land som USA har tatt vaksinen fra Pfizer i bruk, sier han. Sundhedsstyrelsen skal følge med på erfaringene fra andre land før utrullingen blant de yngste settes i gang.

Vaksinene skal tilbys 12- til 15-åringer etter at alle som er 16 år eller eldre er ferdigvaksinert, trolig i september.

Pfizer/Biontechs vaksine er foreløpig den eneste som så langt er godkjent i EU for personer i denne aldersgruppen.

I begynnelsen av måneden sa Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK at de åpnet for vaksinering av barn med alvorlige helseproblemer i Norge, men at det foreløpig ikke var aktuelt med generell vaksinering av barn mellom 12 og 15.

FHI er i gang med en utredning av om barn og unge skal inkluderes i vaksinasjonsprogrammet. De skal først vurdere aldersgruppen 16–17 i løpet av kort tid, før de over sommeren konkluderer for dem mellom 12 og 15.

Greve-Isdahl sier risikoen for enkelte alvorlige tilfeller, og vaksineringsgraden i befolkningen, må veies opp mot den begrensede kunnskapen man har om vaksinering av barn og unge.

Kjøp Peder Jensens bok her!