500 bensinstasjoner i Sverige risikere å gå konkurs i løpet av året. Særlig omfatter dette de som ligger på landsbygda. Dette kan bli katastrofalt for mange små lokalsamfunn.

Disse bensinstasjonene fungerer som post, matbutikker og drivstoffleverandører for mange svensker, men er nå under sterkt press på grunn av klimatiltak og uklare retningslinjer for fremtidens bilpark.

– Vi famlar i mörker och är 100 procent bakbundna av politiska beslut som inte tar hänsyn till konsekvenserna för små stationsägare, säger Magnus Westin som driver den kombinerade mack- och närbutiken, Gulf och Handlar’n i Dösjebro.

– Alla boende i bygden påverkas negativt, säger Robert Dimmlich, vd på Svensk Bensinhandel.

Dimmlich mener bensinstasjonene på små steder virker som et bindeledd i samfunnet. Nå er han bekymret for framtiden.

– Det här är närmast en katastrof. Många hybridlösningar i små orter är det sista servicecentret med exempelvis posttjänster, kompletteringshandel och turistbyrå, säger han till Sydsvenskan.

Hovedproblemet er endring i bilparken, dårlig lønnsomhet og strenge miljøkrav. Blant annet må alle bensinstasjoner oppgradere rustbeskyttelsen på alle cisterner og rør innen 30. juni. Over 1000 av landets bensinstasjoner har ennå ikke gjennomført de kostbare oppgraderingene.

– Vi är knutpunkter i byar som man inte verkar bry sig om trots allt prat om värnandet av en levande landsbygd.

Dette sier Magnus Westin, som driver en stasjon med sin kone Sofia i Dösjebro utenfor Kävlinge.

Aftonbladet
Sydsvenskan (bak mur)

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂