Sara Omar. Stillbilde: DR / YouTube..

Årets vinner av Bjørnsonprisen, Sara Omar, kunne ikke komme til litteraturfestivalen på Lillehammer for å ta imot prisen på grunn av trusler hun har fått knyttet til måten hun bruker ytringsfriheten sin på, skriver NRK. Men hvem som truer, tør ikke statskanalen opplyse oss om. Det er ynkelig og feigt.

Sara Omar er i samme liga som Seyran Ates, Zineb El Rhazoui og Ayaan Hirsi Ali. Fellesnevneren for disse kvinnene er et stort, personlig mot og at de lever under et konstant trusselregime som krever vakthold 24/7. Deres ytringsfrihet har kostet dem deres personlige bevegelsesfrihet.

I sin takketale sa Omar blant annet dette:

«Å leve et konsekvent liv, ville noe i verden, ville det med alvor – det koster.»

Sådan sagde Bjørnstjerne Bjørnson engang, og jeg kunne ikke være mere enig. Alt har en pris. Frihed har en pris. Rettigheder har en pris. At være menneske har en pris. Den pris jeg modtager i dag, har en pris.

Faktum er, at jeg fik dødstrusler blot to dage før offentliggørelsen af Bjørnsonprisen. Faktum er, at jeg lever under jorden. Faktum er, at jeg betaler en høj pris, hver gang jeg modtager en pris. Og faktum er, at jeg ikke længere kan tie om det. Tavshed har ikke ført mig nogen steder.»

Bjørnson er også kjent for sitt dikt «Jeg velger meg April» med verselinjen «Fred er ei det beste, men at man noget vil!»

Så er det NRK, da. Statskanalen klarer ikke å presse frem noe om HVEM som truer Sara Omar på livet, eller HVOR disse truslene kommer fra. Vi må gjette, selv om det for lengst ikke deles ut noen premie for å gjette riktig:

Årets vinnar av Bjørnsonprisen, Sara Omar kunne ikkje kome til litteraturfestivalen på Lillehammer for å ta imot prisen på grunn av truslar ho har fått knytt til måten ho brukar ytringsfridomen sin på. Og nettopp korleis Omar nyttar ytringsfridomen til å skrive om brennbare tema i tida er grunnen til at ho vann Bjørnsonprisen. […]

34 år gamle Omar, som vaks opp i Kurdistan og flykta til Danmark i 2001 på grunn av krig, har gitt ut to romanar. Den første romanen «Dødevaskeren» skapte rabalder i Danmark då den kom i 2017. Den andre boka «Skyggedanseren» kom i fjor.

Den første boka hennar «Dødevaskeren» tek for seg incest, valdtekt, kvinneundertrykking og religion som våpen. Trass i at ho kritiserer mykje av Koranens bodskap, er ho tydeleg på at ho er muslim, og har tidlegare uttalt til NRK at målet hennar er å reformere islam.

Akkurat. Hoven stikker såvidt frem under kappen. Men hadde vår skattefinansierte varmestue for snaut 2.000 journalister hatt det minste problem med å «oute» avsenderne av truslene, dersom disse kom fra gale nazister? Nei, selvsagt ikke – og det skulle da også bare mangle!

Hvorfor NRK er så ivrige på å beskytte politisk islam, er ikke lenger en gåte. Det er for lengst blitt en skam, og journalistene der lever definitivt ikke i Bjørnsons ånd.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.