OSLO TINGRETT: Den terrortiltalte 16-åringen planla et større angrep i Norge, mener aktor. Gutten nekter straffskyld og sier han lagde gift fordi han var «nysgjerrig».

Syreren, som er tiltalt for terrorforberedelser og deltakelse i terrororganisasjonen ISIL, nektet straffskyld da saken startet i Oslo tingrett tirsdag.

PST fikk mistanke mot ham i slutten av januar og begynnelsen av februar. Han ble pågrepet 4. februar.

– Han planla et større terrorangrep i Norge med gift eller eksplosiver, sa statsadvokat Marit Formo i sitt innledningsforedrag.

Arrestasjonen av gutten måtte gå raskt, fordi PST fryktet at forberedelsene hadde kommet svært langt.

– Det ble avdekket at han i løpet av kort tid ville teste giften, sa Formo.

Syreren forklarte at han laget giften etter at han kom i kontakt med en person på internett som ga ham en oppskrift.

– Jeg lagde giften av ren nysgjerrighet. Jeg hadde ikke til hensikt å skade noen. Det var rett og slett av ren nysgjerrighet, sa han via tolken sin.

Syreren, som snakker dårlig norsk, har nektet å la seg avhøre av PST. Hans forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, har avvist at hans klient hadde terrorplaner.

– Sverget troskap til IS
I tiltalen hevdes det blant annet at tiltalte:

  • Avla troskapsed til IS og overførte 1.390 kroner til et nettsted med IS-propaganda.
  • Delte tekster, lydfiler og nyheter om IS, skrev meldinger, deltok i diskusjoner og ga råd til andre deltakere i gruppene han frekventerte.
  • Bisto IS i å spre propaganda, blant annet ved å laste ned og publisere flere propagandavideoer på Twitter og laget en instruksjonsvideo om hvordan andre kunne publisere IS-videoer uten at de ble fanget opp og stanset.

Det står også at han:

  • Tok nettbasert kurs i produksjon av eksplosive innretninger.
  • Lastet ned og gjorde seg kjent med en lang rekke dokumenter som omhandler bombeproduksjon og -detonasjon, gisseltaking og drapsmetoder og forskjellige giftstoffer og virkningen av dem.
  • Gjorde en rekke antatt terrorrelaterte søk på Google og andre søketjenester på nettet, blant annet på «overfylte/trafikkerte steder i Norge», «underholdningssteder i Norge» og «nattklubber i Norge».

Lukket rett

Saken går for lukkede dører i Oslo tingrett mellom 18. og 31. mai. Pressen får følge saken, men er ilagt delvis referatforbud. Det knytter seg i hovedsak til forhold som kan identifisere tiltalte.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.