Aktor Marit Formo i Oslo tingrett da saken mot den terrorsiktede 16-åringen startet. Foto: Torstein Bøe / NTB

OSLO TINGRETT: Aktoratet ber om åtte års fengsel for den 16-årige syreren som står tiltalt for å ha forsøkt å gjennomføre et terrorangrep i Norge og deltakelse i IS.

Aktoratet viste til rettspraksis og konkluderte at riktig straff for en voksen ville vært tolv års fengsel. Etter fratrekk for alder havner påtalemyndighetens straffepåstanden på åtte år, fire av dem betinget.

Hovedaktor statsadvokat Marit Formo har under rettssaken argumentert for at 16-åringen, som nekter straffskyld, planla et større terrorangrep med gift og eksplosiver, og at PST avverget det.

I sin prosedyre viste hun til en lang rekke bevis hun mener underbygger at syreren hadde til hensikt å utføre – og faktisk forberedte – terror i Norge.

– Noen dager var han svært aktiv. Det var en trinnvis utvikling mot å lage et dødelig våpen, sa Formo.

Hun viste blant annet til at han tok kurs på internett for å lage eksplosiver og fremstille nikotingift.

– Vi mener det var tiltaltes hensikt å lage en dødelig nikotingift som han ville bruke i en dødelig terrorhandling.

Hun viste også til søkehistorikk på guttens mobil, hvor det fremgår at han søkte på blant annet «overfylte/trafikkerte steder i Norge», «underholdningssteder i Norge» «nattklubber i Norge», «kjemp mot vantro» og «himmelens belønning til martyrene».

Gutten ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste 4. februar i år. Siden har han sittet i varetekt.

Dette er første gang en mindreårig har stått tiltalt i Norge for terrordeltagelse og forberedelse til terrorhandling.

– Det er også første gang noen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 131, tredje ledd – forsøk på terror, sa politiadvokat i PST og medaktor Thomas Blom under sin del av prosedyren.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.