Franske soldater marsjerer under en seremoni i Marseille på Frankrikes nasjonaldag den 14. juli 2020. Foto: Daniel Cole / AP / NTB.

En anonym gruppe av franske militære i aktiv tjeneste har skrevet et åpent brev til franske politikere, der de gir sin støtte til de tjue generalene utenfor tjeneste som sammen med flere hundre andre militære i april advarte om at Frankrike går i oppløsning og risikerer kaos og borgerkrig.

Brevet ble offentliggjort søndag kveld, også denne gang i Valeurs Actuelles, som har invitert leserne til å undertegne det. Hensikten med initiativet er ikke å undergrave institusjonene, men å advare folk om hvor alvorlig situasjonen er, skriver det konservative franske nyhetsmagasinet.

Henvendt til Frankrikes president, statsråder, parlamentsmedlemmer og offiserer skriver de militære innledningsvis at det sjuende verset i Marseillaisen, Frankrikes nasjonalsang, ikke synges lenger. Men det er fullt av lærdom, kommenterer de og siterer verset som norsk Wikipedia oversetter på denne måten:

Vi vil gå ned i graven
Når våre eldre ikke lenger er,
Der vil vi finne deres støv
Og spor av deres dyder.
Mindre ivrige etter å overleve dem
enn å dele deres likkister,
Vil vi ha den sublime stolthet
Av å hevne eller følge etter dem!

Våre eldre er stridsmenn som fortjener respekt, men i de siste ukene har dere tråkket på dem, lyder de militæres anklage mot Frankrikes establishment: Disse landets tjenere har adlydt ordrene deres og gitt sine beste år for å forsvare landets frihet, likevel har dere tilsvinet dem enda franskmennene støtter dem, fortsetter de.

Disse menneskene har kjempet mot alle Frankrikes fiender, men dere har beskyldt dem for å opptre splittende, selv om det eneste de er skyldige i, er å elske landet sitt og sørge over dets synlige forfall.

Dette får brevskriverne, som sier de er anonyme fordi loven krever det, til å føle seg kallet:

Under disse omstendighetene er det opp til oss, som nylig har påbegynt denne karrieren, å komme på banen simpelthen fordi det er en æressak å si sannheten.

De militære skriver at de nesten alle sammen har deltatt i den terrorbekjempende innenlandske operasjon Sentinel, der de har sett hvordan situasjonen er i byer og forsteder. Forfallet, kriminaliteten, hatet og forakten for Frankrike råder og er blitt norm.

De trekker deretter en linje fra afrikanske land som herjes av islamisme, til Frankrike:

Vi som ser situasjonen med apolitiske øyne på bakken, vet at generalene har helt rett, skriver de: Vi har observert lignende tilstander i mange land i krise, og denne typen forfall er et varsel om oppløsning som bærer bud om kaos og vold, og det blir ikke militæret som utløser det.

Hvis det bryter ut borgerkrig, vil hæren sørge for orden på egen jord, for den vil bli bedt om det.

Ingen ønsker noe slikt, men det er borgerkrig i gjære i Frankrike, og det vet dere godt, hevder de militære.

Våre forfedre gjordet landet til hva det er, og forsvarte deres kultur, fastslår de avslutningsvis.

Skulle de ha kjempet for at dere lot Frankrike bli en stat i sammenbrudd?

Dere må handle, konkluderer de militære: Det er vårt lands og deres lands overlevelse som står på spill.

Brevet hadde i morgentimene mandag fått mer enn 75.000 underskrifter.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.