Den franske regjering likte ikke budskapet fra generalene og vurderer å straffeforfølge dem. Det tyder på svakhet. Advarselen er bare den siste i en lang rekke som alle har gått ut på det samme: Myndighetene mister kontrollen og det bryter ut borgerkrig

Tidligere sikkerhetssjef Patrick Calvar, tidligere innenriksminister og forsvarssjef, alle har advart om det samme i fire år nå. Likevel er det de som advarer som blir angrepet. Det tyder ikke på spesiell høy selvtillit. Generalene og offiserene har neppe forfattet brevet for sin egen fornøyelses skyld.

Frankrikes regjering truer med straff mot soldater som støtter et opprop fra 25 pensjonerte generaler som advarer om at landet er på vei mot borgerkrig.

Flere soldater i aktiv tjeneste har trolig undertegnet oppropet som ble offentliggjort i det høyreorienterte tidsskriftet Valeurs Actuelles i forrige uke.

I oppropet hevdes det at president Emmanuel Macrons politikk vil ende i kaos som vil tvinge «våre kamerater i aktiv tjeneste inn i et farefullt oppdrag for å bevare våre sivilisatoriske verdier».

«Frankrike er i fare», skriver de pensjonerte generalene og advarer mot «hordene fra forstedene» – en referanse til forstedene med mange innvandrere rundt franske storbyer.

Regjeringen har i sterke ordelag fordømt oppropet, som ble offentliggjort på 60-årsdagen for et mislykket kuppforsøk av generaler som var imot at Frankrike ga Algerie uavhengighet. (NTB)


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.