Line Harbak med den døde ørnen hun fant lørdag 1. mai. Skjermdump Twitter fra film av Line Harbak

Lørdag 1. mai var Irene Høvik på tur med datter og barnebarn på Harbaksfjellet i Åfjord kommune, da de oppdaget den døde ørnen i vindkraftanlegget – like ved ei vindmølle.

– Først fant vi vingen, og så fant vi resten av kroppen rundt 50 meter unna. Den må ha dødd rett før vi kom, for den var varm og hadde ikke stivnet, sier hun.

Line Harbak viste fram den døde havørn med en avkappet vinge på en kort film som har gått viralt, også i andre land.

Høvik bor ikke selv på Harbaksfjellet, men ble grunneier etter at hun overtok småbruket der hun vokste opp av foreldrene. Hun leier ut grunn til vindkraftverket.

Høvik har brukt fjellområdet i 60 år, men dette er den første gangen hun har sett en død ørn. Adresseavisen var de første som omtalte saken.

Line Harbak er nabo til vindkraftanlegget, og skal levere den døde ørnen videre til forskerne ved Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Harbak er styremedlem i Naturvernforbundet i Åfjord, og sier til Dagbladet:

– Jeg er ikke overrasket, men jeg er fryktelig trist og forbanna.

Harbak peker dessuten på at selv om den døde ørner gjør et sterkt og symbolsk inntrykk, er det like tragisk med alle småfuglene og insektene som drepes av vindturbinene. Konsekvensene av vindkraftutbyggingen har skjedd uten skikkelig konsekvensutredning, mener Harbak.

– Vi har en klimakrise og en naturkrise. Det holder ikke at vi løser den ene uten den andre – begge må håndteres samtidig, sier hun.

Ifølge Motvind produserer ikke anlegget særlig mye energi.

Tallene er til å gråte over. Turbinene som ødela Harbak produserer 0,39 TWh i året, og legger seg på toppen av de 20,5 TWh Norge eksporterte i fjor. Vi er ikke desperate etter energi, som vi har altfor mye av. Vi er desperate etter levende natur og biologisk mangfold, som vi har for lite av og som vi stadig får mindre av i en faretruende fart.

Motvind sier at Harbak, som også er en av grunneierne, føler seg lurt av den subsidierte vindindustrien.

Hun ble lurt, presset og manipulert til å skrive under den hemmelige og langvarige kontrakten, som så mange andre grunneiere er blitt rundt omkring over hele landet.

Under trussel om ekspropriasjon kommer de superprofesjonelle selgerne på døren, og presenterer grunneierne for valget å skrive under avtalen og få god kompensasjon, eller la være, og få eiendommen ekspropriert med ukjent kompensasjon.

Hadde Line visst hva hun vet i dag, hadde hun aldri skrevet under. Selvsagt ikke. Fjellet hennes er ødelagt. Hjemstedet hennes, identiteten. Der det før var levende natur med fantastisk utsikt mot storhavet langs trøndelagskysten, er det nå et gigantisk industrianlegg, konstant støy, konstant sveivende turbinvinger, konstant blinkende lys. Landskapet er tapt. Identiteten den samme.

Statskraft er største eier i dette anlegget. Dette er den sjette havørnen som er blitt funnet død etter å ha kollidert med vindturbinene på Harbaksfjellet.

På vindkraftverket i Smøla er det funnet over 100 døde havørner. Vindkraftverk trenger ikke å varsle om døde fugler, de kan rett og slett levere de som søppel.  Derfor er de nasjonale tallene er usikre. Havørner er fredet vilt, og statens eiendom ved Viltfondet.

Dagbladet
Motvind

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.