Fransk politi blokkerer adkomsten til politistasjonen i Rambouillet etter terrordrapet på en politikvinne der den 23. april 2021. Foto: Michel Euler / AP / NTB.

Den 36 år gamle tunisieren som fredag drepte en fransk politikvinne med en kniv mot halsen mens han ropte «Allahu akbar!», er blitt identifisert som Jamel G. Identitetspapirene viser at han opprinnelig kommer fra Sousse-regionen i Tunisia.

Terroristen, som drepte den 49-årige politikvinnen ved inngangen til politistasjonen i Rambouillet, hadde midlertidig oppholdstillatelse i Frankrike og jobbet som bilbud, skriver Le Figaro.

36-åringen kom til Frankrike i 2009, og hadde fått arbeidstillatelse i 2019 takket være en unntaksbestemmelse. I noen år hadde han bodd i et hus utenfor Rambouillet, som ligger litt sørvest for Paris. Oppholdstillatelsen hans var gyldig frem til desember 2021, opplyser påtalemyndighetens antiterrorenhet til den franske avisen.

En tidligere nabo som hadde møtt ham i 2017, forteller at Jamel G. var muslim men «ikke praktiserende», selv om han hadde klaget over «islamofobi» i offentlige Facebook-poster. Et vendepunkt inntreffer i april 2020, da han begynner å offentliggjøre bønner og koranvers.

Drapet på Samuel Paty kan ha gitt næring til en radikaliseringsprosess:

Den 24. oktober, åtte dager etter at en islamist drepte skolelæreren Samuel Paty, endret han profilbilde og sluttet seg til en kampanje med tittelen «Respekter Muhammed, Guds profet».

Frankrikes statsminister omtaler drapet på den 49 år gamle politikvinnen Stéphanie M. som et terrorangrep.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.