USAs nye klimarådgiver Jerome Foster. Bilde fra YouTube. 

Når president Biden setter sammen sitt team av klimaeksperter, tar han med seg en 18-årig student med Greta Thunberg som forbilde. Den klimafaglige bakgrunnen har studenten fått gjennom tv-titting.

Det er VG som beretter om det nyeste tilskuddet til Bidens klimateam. Den 18-årige Jerome Foster fra New York er opptatt av hvordan ungdom kan redde verden gjennom skolestreik for klimaet, og har den svenske aktivisten Greta Thunberg som sitt erklærte forbilde i så måte.

Foster oppfatter klimaspørsmålet som en del av de svartes rettighetskamp i USA, en sammenheng som kan virke nokså underlig for andre.

VG skriver om saken, og beretter at Fosters angivelige klimakompetanse kom til uttrykk ved at han aksjonerte mot Trump i ukevis:

Han ble hentet til Det hvite hus etter å ha demonstrert utenfor presidentboligen hver fredag, 58 uker i strekk, da Donald Trump var president, skriver avisen.

Selv er den nye klimarådgiveren overrasket over sin raske karriere:

– Wow, dette er crazy, jeg hadde ikke ventet at det skulle skje så fort, sier Foster til The Guardian.

VG beretter hva den unge mannen skal bidra med som rådgiver for presidenten i USA:

Studenten skal fortelle presidenten om klimarettferdighet og hva som gjør at grupper med lav inntekt og fargede oftere faller fra i klimakampen, skriver avisen.

Hans utdanning på det tunge naturvitenskapelige klima-fagfeltet skal hovedsakelig bestå i at han har sett tv-programmer om klimaendringer:

Fra han var fem år har han sett naturdokumentarer på tv, og etter hvert blitt veldig bekymret for miljøødeleggelser.

– Det ble tent en slags flamme inni meg, sier han til Guardian.

Dette førte til at han formulerte følgende episke visdomsord omkring det hele:

– Mine foreldre sa alltid til meg at «Du kan ikke bare sitte der og være sur eller sint, ingen bryr seg. Du må faktisk gjøre noe selv».

Med dette som faglig ballast trer han nå inn i det teamet som skal rådgi president Biden i kompliserte klimaspørsmål.

Enkelte vil muligens se dette som forfriskende og spennende. Andre vil finne det høyst alarmerende, og lure på om det hele er en forsinket aprilspøk.

Et mer fornuftig perspektiv på klimaspørsmålet: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.