Fra byggingen av motorveibroen over elven Morača i Montenegro i september 2019. Foto: Miomir Magdevski / Wikimedia Commons.

Regjeringen i Montenegro har bedt EU om hjelp til å håndtere landets gjeld til Kina på en milliard dollar, som ble inngått for å finansiere et motorvei­prosjekt som utføres av det kinesiske selskapet China Road and Bridge Corporation.

Det skriver Financial Times.

Prosjektkontrakten med kineserne ble inngått i 2014 av Montenegros mangeårige sosialist­regjering, som gikk av i fjor. Målet er en bedre forbindelse mellom havnebyen Bar og Serbias hovedstad Beograd.

I juli forfaller det første avdraget på gjelden, men Montenegro har problemer med å betale Kina, som sitter på en fjerdedel av det lille landets utenlands­gjeld. Kontrakten fastslår at Kina får aksess til landarealer i Montenegro dersom avdrag ikke blir betalt.

Montenegros gjeldskrise blir dermed en av mange brikker i den geopolitiske konfrontasjonen mellom Kina og Vesten.

Stefan Vladisavljev, foreign policy analyst for the Belgrade Fund for Political Excellence, a think-tank, said: “This is the first time that Montenegro or any other country from the western Balkans has made this type of outreach towards Brussels to combat rising Chinese influence.

“We’ve not heard that someone asked Brussels so openly to combat this together.”

Montenegro ble uavhengig i 2006, og ønsker å bli medlem av EU. Unionen er i prinsipp rede til å hjelpe landet, men en anonym tjeneste­person i EU-kommisjonen formelle vanskeligheter.

“Politically we want to help . . . But the size of the loan is disproportionate to the size of the economy, so the mechanics are not obvious yet,” the official said. Montenegro would also need to commit to fiscal reforms, the official added, noting that the highway project did not match EU standards.

I lys av erfaringer fra alminnelig politisk spill peker tjeneste­personens uttalelser i retning av at EU vil tre støttende til så snart Montenegro forplikter seg til å gjøre som unionen sier. Da ligger alt til rette for et nytt lojalt EU-medlem, og unionen kan vise at den vil demme opp for kinesisk innflytelse i Europa.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.