Vulkanen Soufriere på St. Vincent gir seg ikke. Men ujevne mellomrom fortsetter den å spy ut enorme askeskyer som høyere vindstrømmer fører direkte hit til Barbados hvor det laver ned.

Lørdag skulle vi reist hjem med British Airways. Det skulle ankommet et fly på fredag, men det ble videresendt til Antigua. Flyplassen på Barbados er stengt. Og det er alt annet også og det er vanskelige kjøreforhold.

Det begynner å bli nokså tomt i kjøleskapet her, men heldigvis har vi gode naboer som ikke hadde planlagt hjemreise enda.

Vår faste taxisjåfør, Ryan, sendte oss dette klippet fra Grantley Adams Airport i går. Det var tatt bare timer før British Airways mente at vi skulle reise etter at de utsatte fra lørdag:

Yeah, as if…

Her hvor vi bor er alt dekket av aske:

Det ser kanskje ut som om det lett kan vaskes vekk med litt regn, men slik er det ikke. Dette er vulkanstøv som er giftig å puste inn, ødelegger øynene og skader huden. Belegget er rundt en centimeter tykt og det er blytungt. Alle avløp må stenges for å hindre blokkering. Dette blir til sement når det først blir vått og deretter tørker.

Andre omgang på en av balkongene. Bøtta var ikke engang halvfull før den ble blytung.

Alle bassengene er blitt til svovel-gjørmebad.

Gjørmebad med peeling…

Informasjon om hva som kan gjøres i denne situasjonen deles flittig på sosiale medier. Her forklares problemet med takrenner som er fulle:

Vi har høye etasjer og mangler både høy stige og mot til en sånn jobb.

Det er ingen firmaer eller folk å ringe til for å få hjelp nå. Alle er opptatte med sine egne hus og det er vanligvis problematisk nok å få håndtverkere til å stille opp når de sier de skal komme uansett. Vi har fremdeles en halvmontert dusj som nok må vente noen måneder nå.

Idag morges (vi er 6 timer etter Norge) fikk vi beskjed om at vulkanen igjen hadde hatt et utbrudd. Men den askeskyen har vi heldigvis unngått. Nå plasker regnet ned. Hvilket faktisk gjør situasjonen enda verre. Alle bassengpumper er stengt og hvis regnet fortsetter så må alle tømmes. Vi har fått beskjed om å forvente enda flere utbrudd i dagene som kommer.

Flyplassen er stengt frem til onsdag (minst) og hjemreisen er utsatt igjen. Vi må bli igjen for å vaske og hjelpe fortvilte naboer som ikke engang kan reise hit. De aller fleste leier ut husene sine til feriegjester når de ikke er her selv for å dekke kostnadene ved å ha huset. Vedlikehold er dyrt og Barbados har «norske» priser.

Det er langt igjen for å komme tilbake til slik det så ut på fredag da vi ikke engang visste navnet på vulkanen på naboøya St. Vincent:

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.