Tysklands forfatnings­domstol, Bundes­verfassungs­gericht, i Karlsruhe. Stillbilde: YouTube.

Den tyske forfatningsdomstolen i Karlsruhe har i en hasteavgjørelse nedlagt midlertidig forbud mot at Tysklands president Frank-Walter Steinmeier undertegner en lov der landet samtykker til å delta i EUs kjempemessige investeringsfond, som tar sikte på å gjenreise den europeiske økonomien etter koronakrisen.

Det melder Frankfurter Allgemeine.

Loven, som åpner for at Tyskland deltar med 750 milliarder euro i EU-fondet, manglet bare presidentens signatur etter at den var blitt vedtatt både av Forbundsdagen og Forbundsrådet.

Det er en allianse av politikere og fagfolk kalt Bündnis Bürgerwille, ledet av økonomiprofessor og AfD-grunnlegger Bernd Lucke, som har gått til rettslig kamp mot Tysklands deltagelse i EUs koronafond.

Saksøkerne anfører at gjenreisningsfondet vil være ensbetydende med at Tyskland overtar forpliktelsene til finansielt svakere stater i EU, slik at tyske borgere til syvende og sist vil hefte for andre lands gjeld.

Forfatningsdomstolen har altså gitt saksøkerne midlertidig medhold med oppsettende virkning. Saken er likevel ikke endelig avgjort. Tysklands finansminister Olaf Scholz (SPD) sier han er trygg på det rettslige grunnlaget for landets deltagelse i EU-fondet, og at et forbud ikke vil bli det endelige utfallet, skriver Die Welt.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.